Abdullah Halim Efendi'nin Seyfü'l-İzzet adlı kitabının çevirim yazısı ve değerlendirirlmesi
The evaluation and translation of Abdullah Halim Efendi's book Seyfü'l-İzzet
  1. Tez No: 254095
  2. Yazar: AYŞE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullah Halim Efendi, III. Selim, Siyasetname, Abdullah Halim Efendi, III. Selim, Siyasetname
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Osmanlı siyâsi düşünce ve hayatını etkileyen en önemli unsurlardan biri de siyâset-namelerdir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin XVI. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlaması ve diğer çeşitli etkenlerle siyaset-nâmelerin önemi bu yüzyıldan itibaren daha da artmıştır.XVIII. yüzyılda yaşamış dönemin ulemasından müderrislik ve kadılık yaptığını tahmin ettiğimiz Abdullah Halim Efendi yine dönemin sadrazamı İzzet Mehmet Paşa'nın isteği üzerine bir siyaset-name yazmıştır.Çalışmamızın konusunu oluşturan Seyfü'l-İzzet adlı bu eserde dönemin sosyal, psikolojik, siyâsî, felsefî yapısıyla ilgili pek çok bilgi mevcuttur. Özellikle İmâm-ı Birgivi ekolünün takipçisi olması hasebiyle Abdullah Halim Efendi dönemin sufilerine ciddi tenkitler yöneltmiştir. Eseri dönemin pratik bilgi ve çözümler ihtiva eden siyasetnamelerinden ayıran önemli bir husus da nazari bilgiler sunan klasik bir siyaset-nâme özelliği taşımasıdır.Eserimizin giriş bölümünde siyaset-name türleri anlatılmış, ardından eserin konusu hakkında bilgi verilmiş ve eserin değerlendirilmesi yapılmıştır. Seyfü'l-İzzet adlı eserin Osmanlıca yazımından günümüz Latin Türkçe'sine çeviri yazımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most effective elements of Ottoman political thought is the literature of ?siyaset-name?s. Ottoman state's loosing land 17th century forward with some other reasons added, made their effect felt stronger.Abdullah Halim Efendi, one of the scholars of 18th century, who we think has been lecturing in madrasa and also worked as judge, wrote this siyasetname with grand vizier Izzet Mehmet Pasa's request.The focus of our research, the book titled Seyful-İzzeh contains useful information about social, psychological, philosophical structures of the period it is written. A follower of Imam Birgivi tradition, Abdullah Halim Efendi raised strong rejection against sufis of his period. What makes this particular book different from the other books written in the same era is, that it presents theoretical (nazari) information in a classical siyasetname forms.In the introduction, different siyasetname books are classified, later the book itself is examined in terms of general information about it. After examination of the book transliteration from Ottoman script into Latin Turkish is presented.