İbn Abidin'in ?Neşru'l-arf fi Binâi Ba'di'l-Ahkâmi Ale'l-örf? adlı risalesi ve bu risale ışığında sosyal değişmenin hükümlere etkisi
Ibn Abidin?s treatise Nashru?l-arf fî Binâi Ba?dil Ahkâmi 'Ale?l- 'Urf and effects of social changes to legal verdicts with reference to it
  1. Tez No: 254178
  2. Yazar: ABDULLAH KORKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Âbidin, Neşru'l-arf, Sosyal Değişme, Örf, Hüküm, Ibn Abidin, Nashru?l- arf, social change, `urf, legal verdict
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İbn Âbidin'in ?Neşru'l-arf fî binâi ba`di'l-ahkâmi ale'l-örf? Adlı Risâlesi ve Bu Risâle Işığında Sosyal Değişmenin Hükümlere Etkisi? adlı bu çalışmamızda öncelikle İbn Âbidin'in ?Neşru'l-arf? adlı risalesi tercüme edilmiştir. Birinci Bölümde; tercümeyle birlikte bu risalenin müracaat kaynakları tam olarak tespit edilmiş, eserler ve müellifleri hakkında kısa tanıtıcı bilgiler verilmiştir. Örf konusunda önemli bir yer tutan bu risâleye ayırdığımız birinci bölümde risalenin müellifi İbn Âbidin'in Hanefi Fıkhındaki yeri, risâlede yer verilen konular ve risalede kullanılan yöntem ele alınan diğer konulardır.Risalede örf kavramı üzerinde durulmuş, örf ve âdetin lügat ve ıstılahî anlamları, bu iki kavram arasındaki benzer ve farklı yönler, örfün kısımları, örf kavramıyla aynı veya farklı köklerden gelip literatürde örfle aynı anlamda kullanılan diğer kavramlar, örfün şer'î bir kaynak oluşunun delilleri ve örfe hukûkî değer kazandıran şartlar hakkında burada yeterli bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde ulaşmayı hedeflediğimiz nokta olan ?Sosyal değişmenin hükümlere etkisi? konusu örf risalesi eksene alınarak incelenmiştir. Bir başlık altında hükümleri etkileyen âmiller tek tek ele alınmış ve örneklerle îzah edilmiştir. Yine bu bölümde örfün hükümler üzerindeki etkisi ayrı bir başlık altında ele alınarak örfün değişmesi ve bunun hükümlere yansıması etraflıca değerlendirilmiştir. İbn Âbidin'in risalesi ışığında çıkılan yolda örf kavramı üzerinden sosyal değişmenin hükümleri etkileyip etkilemediği ve bunun sınırları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is entitled ?Ibn Abidin?s treatise Nashru?l-arf fî binâi ba?dil ahkâmi `ale?l- `urf and effects of social changes to legal verdicts with reference to it.? It consists of three main chapters, a conclusion and a bibilography.In the thesis firstly Ibn Abidin?s treatise Nashru?l- arf is translated from Arabic into Turkish.In the first chapter alongside with the translation the sources of the treatise are determined and a brief information is given about these works and their authors. In this chapter we also pointed out the place of Ibn Abidin in Hanafite rite and the method employed by him in his treatise which is an important work on the topic of `urf (custom).In the treatise we dwelled upon the concept of `urf . We gave the meaning of `urf and `âdet as a word and as a technical term and drew attention to similarities and differences between them. Kinds of `urf and other concepts which are stemmed from the same and different roots but carry the same meaning as `urf are also studied in this chapter. Finally in the same chapter the topics of evidences which prove that `urf is a legitimate source and conditions which give `urf a legal value are investigated.In the third chapter we studied the topic of ?effects of social changes to legal verdicts? from the perspective of `urf concept. Under a heading, factors which effect legal verdicts are enumerated and explained with examples. Under another heading effect of `urf to legal verdicts and change of `urf and its reflection on legal verdicts are evaluated in detail.From the perspective of Ibn Abidin?s treatise we tried to determine whether social changes effect legal verdicts in context of `urf or not and attemted to draw its boundaries.