2007 ? 2008 öğretim yılı ilkögretim IV. ve V. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarının pedagojik açıdan degerlendirilmesi
The evaluation of elementary IV. and V. class social studies text books in terms of pedagogical aspect, thought in the 2007-2008 academic year
- Tez No: 254177
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY TAŞDEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Sosyal Bilgiler, Ders Kitabı, Pedagoji, Elementary School, Social Studies, Textbook, Pedagogy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmada; 2007 ? 2008 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında okutulan Sosyal Bilgiler ders kitaplarının Ders Kitabı Hazırlama ve Yazma Mevzuatına uygunluk derecesi tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırmanın çalışma evrenini, 2007?2008 öğretim yılında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarında okutulmak üzere Talim ve Terbiye Kurulu'nca onaylanmış ders kitapları, araştırmanın örneklemini ise bu kitap listesinden seçilmiş her sınıf düzeyinde toplam 4 adet Sosyal Bilgiler ders kitabı oluşturmaktadır.Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde problem, tezin amacı, tezin önemi ve konu ile ilgili araştırmalar yer almaktadır. İkinci bölümde, Türkiye'de sosyal bilgiler öğretiminin tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Ayrıca, sosyal bilgiler öğretiminde etkili olan faktörler ve ders kitapları ile ilgili yasal düzenlemeler konusu üzerinde durulmuştur. Araştırmanın yönteminin incelendiği üçüncü bölümde araştırmanın modeli, araştırmanın evreni ve örneklemi, veri toplama araçları ve uygulama ile verilerin analizine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Veri toplama aracı olarak Sosyal Bilgiler ders kitaplarını Ders Kitabı Özelliklerine Uygunluk Açısından Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar istatistik tekniklerle bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünü oluşturan bulgular ve yorumlar kısmında araştırma sonucunda elde edilen bulgular, tablo ve açıklamaları ile birlikte verilip yorumlanmıştır. Araştırmanın beşinci bölümü olan sonuç ve öneriler bölümünde ise elde edilen bulgulara dayanarak sonuçlara yer verilmiş ve sonra öneriler sunulmuştur. Elde edilen bulgular şöyledir:Ders kitaplarının içerik özellikleriyle ilgili yetersizlikler gözlenmiştir. İçerik bakımından kitapların öğrencilerin ilgilerini çekecek nitelikte olmadığı gözlenmiştir.Ders kitaplarında öğrencilere kazandırılmak istenen bilgi ve becerilerle ilgili yeterince örnekler verilmediği gözlenmiştir. Ders kitaplarında kullanılan dil ve anlatım, günlük yaşamda kullanılan dili yeteri kadar yansıtmamaktadır.Ders kitaplarının kapak özellikleriyle ilgili yetersizlikler gözlenmiştir. Kapak özelliklerinin öğrencilerin ilgilerini çekebilecek nitelikte olmadığı gözlenmiştir. Ders kitaplarının dış yapı özellikler bakımından standartlardan kısmen uzaklaşıldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is prepared to evaluate the appropriatehess of Social Study textbooks taught at elementary schools attached to the Ministry of National Education in 2007-2008 academic year in terms of pedagogical aspect. The answer for ?What are the researchers opinions about the pedagogical aspect of Social Studies textbook?? has been searched.The total field of the study under survey consists of Social Studies textbooks approved by the Council of Educational Policy for the elementary schools (4. and 5.) which are attached to the Ministry of National Education. For each grade state publications are constituted the sample of the research.The research consists of five sections. In the first section the problem, the aim and the importance of the research, besides the specific researches about the particular subject are discussed. In the second section the history of social language teaching in Türkiye is evaluated in terms of the pedagogical perspective of the particular period is given; besides, the effective factors of Social language teaching and the legal regulations about the specific coursebooks. The third section, which forms the method part of the research, consists of the extent of the research and the examplification of the research, the collection of data, the process and the analysis of the data. There are 4 textbooks in total. In order to gather the data, ?The Scale for Evaluating the Social Studies Textbooks according to the appropriateness of the textbook properties? is used. The results are analyzed by using the statistical techniques. In the fourth section, the results of the data have been analysed with the help of content analysis method and the results are presented in pictures and they are also explained. According to the results of the analysis which forms the fifth section of the research, the results and some suggestions based on the particular results are given.The results of the study are the following:It is observed that there are inadequacies in the content properties of the textbooks. It is observed that subject stages are not of interest for the students.It is observed that the textbooks do not give enough examples in terms of knowledge and ağabeylities required by the studentsThe language and explantion in the study books do not refect the language used in daily life efficiently.Inadequacies related to the textbooks? cover properties are observed. Cover properties are not conspicuous enough. In terms of all the aspects of the study textbooks, it is observed that it is slighty different from the required standard.