Gazetecilik meslek etiğinin kuramsal açıdan incelenmesi ve örnek olay olarak hrant dink cinayetinin Türk basınına yansıması
Research on ?the ethic in the profession of journalism? theoretically and as a case study ?the reflection of the hrant dink murder on Turkish press?
  1. Tez No: 254197
  2. Yazar: FEYZA GİZLİGİDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Gazetecilik, Yazılı basın, Hrant Dink, Ethical, Journalism, Printed Media, Hrant Dink
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
?Dördüncü Kuvvet ? olarak bütün demokratik yapılarda yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen, toplumun çeşitli mekanizmalarında ve boyutlarında etkin yeri olan gazetecilik mesleğinin işlevlerini yerine getirme sürecinin sürekli sorgulanmasından hareketle, gazetecilik meslek etik kurallarını ele aldığımız çalışmamız teorik ve uygulama kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmanın teorik kısmında, ahlak ve etik kavramları irdelendikten sonra gazetecilik meslek etiği ele alınmış ve yaşanan problemler tanımlanmıştır.Tezimizin uygulama kısmında ise, ülke gündemini uzun süre meşgul eden, Türkiye ve dünya basınında geniş yankı bulan Hrant Dink cinayeti örneklem alınarak, söylem analizi yoluyla bu olayın Türkiye'deki gazetelerde ele alınış biçimi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Etik kurallara ne düzeyde riayet edildiği, kuralların uygulanma düzeyleri, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konmuştur.Türkiye'deki ulusal basının etik kurallara riayet etmedikleri, basının haber üretim sürecinde gerekli araştırmaları yapmadığı, farklı yayın grubu ve görüşte de olsa riayet etmedikleri sorunlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bearing in mind the constant interrogation of the functions of the journalism profession which comes after legislation, execution and justice in all democratic structures as the ?fourth force? has an efficient place in various mechanisms and dimensions of the society, our study in which we handled the ethical rules of journalism profession consists of theoretical and practical parts. In the theoretical part of the study, upon discussing the moral and ethical notions, the ethic of the journalism profession was covered and the problems encountered were defined.In the practical part of our thesis, taking the murder of Hrant Dink which took up the Turkish daily news for a long time and echoed widely in both Turkish and global press as paradigm, by means of discourse analysis the way this event was covered in Turkish newspapers was comparatively assessed. To what extent the ethical rules were obeyed, the degrees the rules were practiced, the problems encountered during application and the suggestions for solutions were put forward.We ended up with these problems; that the national press don?t obey the ethical rules; don?t carry out the necessary research in the news production process; even if it?s a different press group having different views.