1950 ? 1960 yılları arasındaki devlet resim ve heykel sergileri
Between 1950-1960 years state exhibition on painting and sculpture, license thesis
  1. Tez No: 254198
  2. Yazar: MERAL İLGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP YASA YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet Resim ve Heykel Sergileri, kültür ve sanat yaklaşımları/tartışmaları, sanat ortamı, soyut sanat, sergiler, galeri, koleksiyonculuk, State exhibition on painting and sculpture, discuss/approaches to art and culture, art scene, abstract art, exhibitions, gallery and collecting
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 495
Özet
1939 yılından başlayarak günümüze kadar 70 yıldır aralıksız düzenlenen Devlet Resim ve Heykel Sergileri, devletin sürdürdüğü tek geleneksel resmi ve sanatsal sergi/leme etkinliği niteliğindedir. Devlet Resim ve Heykel Sergileri, gündemdeki önemli sanat akımlarına, tartışmalara ve dönüşümlere zemin hazırlamasıyla, modern/çağdaş Türk sanatında tarihsel bir serimlemeyi de görünür kılar.CHP iktidarının devletin kültür/sanat olaylarını planlı bir şekilde yönlendirdiği, 1923-1945 dönemi oluşumlarının aksine, DP'nin tek parti yönetimini sonlandırarak iktidara geçtiği 1950-1960 yılları arasında ekonomik politikalar önemsenmiş, her alanda çeşitli değişimlerin yaşandığı bu dönemde, Devlet Resim ve Heykel Sergileri de bu değişimlerin sanatsal ortamını oluşturmuştur.Her görüşü koruyarak hangi grup ya da birliğe bağlı olurlarsa olsunlar sanatçıları ve onların farklı yaklaşımlarını bir araya getirmeyi ve sergilemeyi amaçlayan Devlet Sergileri, sürekliliği içinde önemli tartışmalara da sahne olmuştur. Dönemin sanatçı profilini, sanat eğilimlerini yansıttığı gibi yönetmelik, jüri, sergi salonu, ödenek yetersizliği gibi sergileme yöntemi, teknikleri ve mekanlara ilişkin çeşitli eleştirilere de hedef olmuştur.Tezde, 1950'lerin yeni siyasi ve toplumsal ortamında gelişen sanat anlayışları ve tartışmaları, sanat eğitimi ve akademi dışı sanat oluşumları, ?soyut/mücerret/abstre?, ?non-figüratif/figürsüz? tartışmaları, gruplaşma ve bireyselleşme gibi sanatçı sorunları, özel sektörün sanata katkıları, yeni sergi mekanları, kurumlaşmalar, ?galeri, sergi ve koleksiyonculuk? kavramları ve tartışmaları ekseninde ve ortamında biçimlenen sanat ortamının önemli bir sergi etkinliği olarak Devlet Resim ve Heykel Sergileri ele alınmış, araştırılmış, incelenmiş ve kataloglanmış, kültür ve sanata devlet desteğinin azaldığı 1950-1960 yıllarında Devlet Resim ve Heykel Sergilerinin üstlendiği görev tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since 1939, State Exhibition On Painting and Sculpture continue 70 years and it has only formal and art activity to government. State Exhibition On Painting and Sculpture based on important art trend, discussions and it represent historical perspective of modern Turkish art.CHP supported culture and art activities in 1923-1945 years however inverse these years, CHP finished DP administration and it was supported economy in 1950-1960 years. Although lots of changeses in these period, State Exhibition On Painting and Sculpture created art bases.State exhibitions mission is that it comes together every artists and their ideas and it gives their exhibitions. However sometimes it face to important discussions. Some of these dicussions are artist profile, art trends and also regulations, jury, art gallery, deficieny payments and display methods and their locations.In thesis, research about emerging new political and social environment of art and discussion in 1950, art education and non of academies in art formation, artists problems like their dicussions, grouping and individual, private company?s contributions to art, new art galleries, state exhibition on painting and sculpture activities which is the shape of gallery, exhibion and collecting terms and while government did not support culture and art activities between 1950-1960 years, State Exhibition On Painting and Sculpture?s activities.