Belediye basın bildirilerinin gazetelerde yer alışıyla ilgili bir değerlendirme; ?Altındağ Belediyesi örneği?
Place of press release of municipal newspapers about buying an assessment, 'Altındag Municipality example'
- Tez No: 254196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SEZAİ TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: İçerik Analizi, Basın Bildirisi, Bülten, Haber, Belediye, Content Analysis, Press Release, Newsletter, News, Municipality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Haberin insan yaşamındaki öneminin giderek arttığının belirlenmesi, kitle iletişim alanındaki son dönem çalışmalarının haber üzerine yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Son zamanlarda ulusal gazetelerin şehir baskısında geniş yere sahip olan basın bildirisi kaynaklı haberlerin çokluğu dikkat çekmektedir. Gazeteler, bu bildiriler sayesinde az sayıda muhabirle sayfalarını haberlerle doldurma imkânı yakalamaktadır. Yapılan bu çalışma, masabaşı gazeteciliğini körükleyen bir nevi `maliyetsiz haber' anlamına gelen basın bildirilerini ele almaktadır. Bu çalışmada, kaynağı belediye basın bildirisi olan haberler konu edilmiştir. Çalışmada Altındağ Belediyesi tarafından 2007 yılının son altı ayında, gazetelere gönderilen basın bildirilerinin gazetelerde nasıl yer aldığı değerlendirilmiştir. Hürriyet, Sabah, Star, Türkiye ve Zaman Gazetesi'nin Ankara baskılarında yer alan basın bildirisi kaynaklı haberler, içerik analizi yöntemine uygun olarak incelenmiştir. Haberler, haber başlığı, haber boyutu, haberin yer aldığı sayfa numarası, haberin spotlu kullanılıp kullanılmadığı, fotoğraflı yayınlanıp, yayınlanmadığı, haberin yayınlanma süresi gibi sınıflandırmalara tabi tutulmuştur. Analiz sonunda belediye basın bildirilerine, belirlenen süreç içerisinde, haber boyutu ve sayısı olarak en fazla yer veren gazetenin, Türkiye Gazetesi olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen bu bulgu sonrası konu ile ilgili yapılan araştırmada çeşitli resmi belgelere ulaşılmış ve belediyenin gazetenin bağlı olduğu grubun haber ajansına abone olduğu öğrenilmiştir. Bu da, belediye basın bildirilerinin gazetelerde yer alışının, çıkar ilişkisine dayalı olduğu hipotezini doğrulamıştır. Yapılan araştırma sonrası, gazetelerin basın bildirilerine farklı şekillerde yer verdiği, bildirilerle gönderilen fotoğrafların çoğunlukla kullanıldığı, bildirilerin ortalama 3 gün içerisinde haber olarak değerlendirildiği belirlenmiştir. Bunun yanında bildiri kaynaklı haberlerde spot kullanımının çok az olduğu, bildirilerde kullanılan başlıkların az sayıda haberde değiştirilmeden kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
News of the growing importance of the determination of human life, mass media in recent times has lead to a concentration of studies on the news. Recently a national newspaper where the city has an extensive pressure from the press releases are the abundance of news. Newspapers, through these papers with fewer reporters to fill the pages with news and opportunities to capture. These studies, the work desk with a kind of journalism 'cost-news' means to handle press releases. In this study, a source of municipal news is that press releases. Study in 2007 by the City Altindag last six months, the press release sent to newspapers in the newspaper of how the place has been assessed. Hürriyet, Sabah, Star, Turkey and the Ankara edition in the Times newspaper reported from the news media, in accordance with the content analysis method was examined. News, news headlines, news, size, number of pages where news, news, and used the spot, the photo has been published, not published, such as news of the publication time has been subject to classification. Analysis of the press council, within the specified period, the news as the number of maximum size and location of the newspaper, Turkey has emerged that Gazette. After these findings obtained from various official documents related to the research council has been reached and the group is connected to the newspapers that subscribe to the news agency has learned. This means that reception in the newspaper of the municipality's press release, it has confirmed the hypothesis is based on relationships. Research later, newspapers in a different way to the press release, sent photographs of papers have been used mostly reported in the news as the average of 3 days was determined assessment. Besides, very few have reported the use of spot source of news, papers used in the news in a small number of titles are used without change was determined.