Bağımsız bir sanat olarak 20. yüzyılda kazı resim
Engraving as an independent art in 20th century
  1. Tez No: 254315
  2. Yazar: BAYRAM DAĞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kazı Resim, İmge, Teknik, Medyum, Çağdaş Sanat, Engraving, Image, Technique, Medium, Contemporary Art
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kazı resim, kazımaya müsait herhangi bir yüzey üzerine çeşitli aletler ve sıvılar yardımıyla biçimlerin kazınması suretiyle ortaya çıkarılan imgelerin kâğıt ve benzeri her yüzey üzerine basılması yoluyla oluşturulan plastik bir sanattır. Kazı resim sosyal, kültürel ve teknolojik etkiler vasıtasıyla gelişerek ve M)zenginleşerek günümüze gelmiştir.Geleneksel kazı resmin gelişimi, batıda 1400'lerden itibaren başlamıştır. 20. yüzyıla gelene değin bu teknik ile birçok sanatçı eserler üretmiştir. Fotoğrafik ve mekanik tekniklerin bulunması bu tekniklerin gözden düşmesine sebep olmuştur. 20. yüzyıldan itibaren birçok sanatçı bu tekniğin olanaklarından yararlanarak eserler üretmeye başlamıştır. Sanatçılar, baskı medyumunun direkt, saf ve kaba olmasından yararlanmış, kimi yerde bu medyumun başlı başına bir ifade gücü olduğunu ve kalıbın yalnızca sanatçısı tarafından şekillenmesi gereken bir araç olması gerektiğini düşünmüşlerdir. Çağdaş sanatın getirmiş olduğu özgürlükçü ve gelişmeci hava, kazı resmin farklı bir takım medyumlarla birlikte de kullanılmasını olanaklı kılmış ve yeni bir estetiğin oluşması sağlanmıştır. 20. yüzyılın yetenekli ve ünlü sanatçılarının bu teknikler üzerine eğilmeleri kazı resmi hak ettiği noktaya taşımıştır. Kazı resim, kendi değerleriyle, biçimiyle, estetiğiyle 20. yüzyılda kendi özerk alanını yaratmış, sanatçının imgesini izleyiciye aktarmada dolaysız bir araç olmuştur.Boya resimlerim paralelinde üretmiş olduğum baskı resimlerim, geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak, resimsel değerler kalıp vasıtası ile ele alınıp zengin yüzeyler oluşturulmuş, resimlerimdeki gibi yaşamsal, kişisel ve plastik etkilenim sürecinin kalıp aracılığı ile oluşturulmuş olması bağımsızlık fikrini güçlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Engraving, could be applied on any suitable surface by using different kinds of tools and implements and by the help of liquids. By this method the images that have been carved, could be pressed on any surface. This is on art of plastics arts. Engraving came to our days through the social, cultural and technological effects. It improved and got rich through the history.The improvement of then traditional engraving started since 1400 in the west. Till 20th century, lots of artists by this technique produced many work of arts. Somehow, photographic and mechanical technique caused the decreasement in using these etching, linocut and woodcut techniques. It?s no more favourite. By the 20th century, many artists benefited of the opportunities that this technique can provide. They produced many work of arts by using this technique. Artists benefited the print medium?s of being direct, pure and rough. They thought that at some occasions, only by itself the print medium is a power of expressing.The free and the improving atmosphere of the contemporary art, lets us to use engraving with other mediums and and this bring a new aesthetics. Good intentions and the improved attentions of the artists for this techniques, made the engraving to come to a point that it did deserved. With its own values, shapes and aesthetics engraving, provides an autonomous place for itself in 20th century. So it turned out to be a communication tool betwen the images of an artists and his audience.My linocut works that produced paralel to my paintings, breaking the traditional methods, by the plate, artistic values are taken into consideration and they formed rich surfaces. As in my paintings vital, individual and plastics interaction of the process, powered the idea of independence.