Cihat Burak resminde modern epik anlatı
Modern epic narrative in Cihat Burak's works
  1. Tez No: 254327
  2. Yazar: SERDAR LÜTFİ GÜNBİLEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Sanatı, Anlatı, Mizah, Dil, Modernizm, Folk Art, Narrative/Narration, Humour, Language, Modernism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Cihat Burak'ın resimleri naif, fantastik, çocuksu, gerçekçi, sürrealist gibi çeşitlive kimi zaman birbiriyle çelişen terimlerle tanımlanmıştır. Hatta bir eleştirel makaleonu, `Bir İstanbul Ressamı' olarak tanımlar.Bu karmaşanın ardındaki neden Cihat Burak'ın anlatı sanatlarının bütünformlarındaki geniş kapsamlı yeterliliği, Dil üzerindeki olağanüstü hakimiyeti vesanatının bütün araçlarını başarılı bir biçimde resim sanatının diline aktarmaçabalarından kaynaklanır.Ancak Cihat Burak'ı asıl özgün kılan, sanatının bütün araçlarını ve yaşama dairçeşitli yaklaşımları sorgulayarak oluşturduğu `Büyük Anlatı'dır.Cihat Burak Homeros'tan bu yana varlığını sürdürebilen `Büyük Anlatı'geleneğinin temel ve önemli unsurlarını, başarılı bir biçimde resim dilinde yenideninşa etmiştir.Cihat Burak bu `Büyük Anlatı'yı kavrayıcı, derinlikli ve alışılmadık ölçüdegeniş bir yelpazeye yayılan algısıyla, Halk Sanatının belli unsurlarını görselformlarda belirginleştirdiği mizah türlerini de kullanarak ve yukarda andığımızgeniş bakış açısıyla yaptığı `modernizm' sorgulamasıyla birleştirerek yaratmıştır.Bu epik anlatı, haklı olarak ve savunulabilir bir biçimde Modernizmin sonzamanlardaki değerlendirilişi de göz önünde tutularak ` Modern Epik ` olarakadlandırılabilir.
Özet (Çeviri)
Cihat Burak?s work ( his paintings ) has been defined in many diverse andsometimes conflicting terms such as : naive,fantastic,childish,realistic andsurrealistic. A critical essay even defines him as ? a painter of İstanbul ? .The reason behind this chaos is Cihat Burak?s comprehensive competence inall forms of narrative arts , his extraordinary command of language and hisbrilliantly successful attempts in making use of all his tools and commandingcomprehensiveness in the narrative language of the art of painting.However , the really important aspect of Cihat Burak is the ? GreatNarrative ? which he has formed by questioning all the tools of the art athand and diverse approaches.Cihat Burak has successfully re-created the essential and substansiveelements of the tradition of the ? Great Narrative ? , a narrative form whichhas successfully survived since Homeros , in the language of the art ofpainting.Cihat Burak has formed this ? Great Narrative ? by his comprehensive , indepth and unusually wide-scale perception of certain elements of Folk Art ,diverse forms of humour that he has brought before us in visual form andperhaps most important of all , a questioning of Modernism based on theafore-mentioned , in depth and wide ? scaled perceptiveness . . .This epic narration can justifiably be named as ? Modern Epic ? in thelight of the recent evaluations of Modernism.