Collective identity determination as an aggregation
Bir agregasyon yöntemi olarak toplumsal kimlik belirleme
  1. Tez No: 254568
  2. Yazar: MURAT ALİ ÇENGELCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. REMZİ SANVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal kimlik fonksiyonu, Kazanan koalisyonlar, Liberalizm, Collective identity function, Winnign coalitions, Liberalism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Toplumsal Kimlik Fonksiyonu (TKF), her bireyin belirli bir kimliğe ait olup olmadığıhakkındaki kişisel görüşlerini toplumsal bir görüşe dönüştüren bir kuraldır. Kazanankoalisyonlar cinsinden ifade edilebilen TKF'ler“temel”olarak nitelendirilmiştir. TemelTKF'ler bağımsızlık (independence) aksiyomu ile karakterize edilebilirler. Daha sonra yeniaksiyomların eklenmesinin kazanan koalisyonların yapıları üzerine etkisi incelenmiştir. Aynızamanda“sade”TKF'ler grubu bağımsızlık, monotonluk ve kendiliğinden ikilik (self-duality)axiomlarıyla karakterize edilmiştir. Ayrıca, oy verenler veya oy verilenler olarak bireylerineşit muamele görmelerini temin eden şartların eklenmesinin etkileri incelenmiştir.Liberalizmin sade TKF'ler içerisinde toplumsal kimlik belirleme bağlamında çok doğal olanaksiyonları sağlayan tek kural olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Collective Identity Function (CIF) is a rule which aggregates personal opinions onwhether an individual belongs to a certain identity into a social decision. A CIF is qualified as“elementary”whenever it can be expressed in terms of winning coalitions. Elementary CIFscan be characterized with independence axiom. We then investigate the effect of imposingnew axioms on the structure of winning coalitions. We further characterize the class of simpleCIFs in terms of three axioms, namely independence, monotonicity and self-duality. We alsoexplore the effect of imposing conditions that ensure the equal treatment of individuals asvoters or as outcomes. We show that liberalism arises as the unique simple CIF that satisfiesaxioms which are very natural in the collective identity determination context.