Establishment of nuclear power plant in Turkey and its probable effects on Turkish foreign policy
Türkiye'de nükleer santral kurulması ve bunun Türk dış politikasına olası etkileri
  1. Tez No: 254798
  2. Yazar: AKIN DALBUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENCER İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer santral, Nükleer Teknoloji, Türkiye'nin Enerji İhtiyacı, Ulusal Güç, Türk Dış Politikası, Nuclear Power Plant, Nuclear Technology, Energy Need of Turkey, National Power, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez, oldukça uzun zamandan beri Türkiye'de kurulması düşünülen nükleer enerji santralinin kurulması halinde, bunun Türkiye'nin dış politikasına nasıl yansıyabileceğini ortaya koymaya çalışmaktadır. Tezde, nükleer santraller ve nükleer teknoloji üzerine bazı temel bilgilere sahip olmaksızın değerlendirme yapılamayacağı varsayımından hareketle, sırasıyla, bazı temel teknik noktalar açığa kavuşturulmaya çalışılmış ve bu temel bağlamında, teknolojinin uluslararası ilişkilerdeki öneminden yola çıkarak, nükleer santral ve nükleer santraller aracılığı ile nükleer teknoloji transferinin, Türkiye'nin ulusal gücünü arttıracağı sonucuna varılmıştır. Artan ulusal gücünün, Türkiye'nin diğer devletlerle ilişkisinin daha barışçıl olmasına yol açacağı; bu durumun, Türkiye ile çatışmayı maliyetli, işbirliği yapmayı kazançlı hale getireceği ise tezin temel savıdır. Savın temel dayanakları nükleer enerji santrallerinin Türkiye'nin enerji sorununun çözümüne önemli katkılar sağlayacağı ve nükleer teknoloji transferinin ülkede hem nükleer bilim alanında hem de tıp, tarım, metalürji gibi başka pek çok alanda bilimsel bilginin gelişimine katkı sağlayacağıdır. Nükleer silah konusu teze dâhil edilmemiş, konu enerji ve teknoloji bağlamında ele alınmıştır. Çalışma sırasında kitaplar, süreli yayınlar, raporlar, internet üzerinden erişilebilen bilimsel materyaller ve kişisel olarak gerçekleştirilen röportajlar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to expose that how it would reflect on Turkish foreign policy to build a nuclear power plant in Turkey which has long been thought. In the thesis, from the point of view that it is impossible to carry out an evaluation without having some basic knowledge on nuclear power plants and nuclear technology, respectively, some basic points were tried to be uncovered and in the context of this base, it is concluded that Turkey?s national power would be increased via nuclear power plants and nuclear technology transfer through the nuclear power plants. Basic assertion of the thesis is that increased national power of Turkey would cause Turkey?s relations with other states to be more amicable; this situation would lead scrimmaging with Turkey to be more costly and cooperating with Turkey to be more beneficial. Basic foundations of the assertion are that nuclear power plants can make important contributions to Turkey?s energy needs and transferring nuclear technology can make contributions for the development of scientific knowledge both in nuclear science and in lots of fields like medicine, agriculture, metallurgy. Issues of nuclear weapons are not included to the subject and were approached in the context of energy and technology. During the study, books, periodicals, reports, scientific materials that are accessible via internet and personal interviews are used.