Necdet Evliyagil: Hayatı, gazeteciliği, sanatı ve eserleri
Necdet evliyagil: His life, journalism, arts and works
- Tez No: 254836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. G. GONCA GÖKALP ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necdet Evliyagil, Cumhuriyet Dönemi Türk Gazeteciliği, Cumhuriyet Gazetesi, Ajans-Türk, Ajans-Türk Dergisi, İstanbul, modern Türk şiiri, Necdet Evliyagil, Period of modern Turkish journalism, the newspaper of Cumhuriyet, Ajans-Türk, the journal of Ajans-Türk, İstanbul, modern Turkish poetry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 392
Özet
Necdet Evliyagil: Hayatı, Gazeteciliği, Sanatı ve Eserleri adlı tez konumuz bir monografi çalışmasıdır. Cumhuriyet dönemi Türk gazeteciliğinin önemli isimlerinden Necdet Evliyagil, çalışmamızda bütünüyle ele alınmıştır. Necdet Evliyagil 1947?1952 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi'nde muhabirlik yapmış ve 1963'ten 1988'e kadar Ajans-Türk Dergisi'nde Türk siyasi ve kültürel hayatına dair yazılar kaleme almıştır. Cumhuriyet'teki muhabirlik yıllarının memleket meseleleri hakkında kazandırdığı duyarlık ve öngörünün etkisiyle Ajans-Türk Dergisi'ndeki yazılarında Evliyagil'in yorumlarının önplana çıktığını görüyoruz. Necdet Evliyagil'in kitap tanıtımından Türkiye'nin turizm ve tanıtımına kadar geniş bir yelpazeye yayılan yazılarını çalışmamızda değerlendirdik. Evliyagil'in modern Türk şiiri hakkındaki görüşlerini ve şiirlerini inceledik. Muhabir, yazar, şair olmasından başka Evliyagil'in yayıncılık anlayışını tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
This master?s thesis, whose title is, Necdet Evliyagil: His life, Journalism, Arts and Works is a monographic work. In this study, we examined Necdet Evliyagil completely who is an important figure of the period of modern Turkish journalism. Necdet Evliyagil worked as a journalist in the newspaper, Cumhuriyet, from 1947 to 1952, and he wrote about Turkish political and cultural life at the journal of Ajans-Türk from 1963 to 1988. Thanks to the foresight and sensitivity he gained during his first years in journalism, his comments in his articles published in the journal of Ajans-Türk came into prominence. We evaluated in this study all Necdet Evliyagil prose written on different subjects and examined his views about modern Turkish poetry and his poems. Along with his career as a journalist, author, and poet, we examined his conception of publishing.