Geleneksel Türk kahvesi iç mekanlarının çağdaş yorumu
Developing the design criteria for generating contemporary image of traditional Turkish coffehouses
  1. Tez No: 254874
  2. Yazar: NUR AYALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAKAN ERTEK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kahvehanesi, kültür, Türk kahvehanesi iç mekanbiçimlenmesi, Türk kahvehanesi tipik özellikleri, imaj, Turkish coffehouses, culture, the design of a Turkish coffehouses, tipical elements in Turkish coffehouses, image
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Tez çalışması Türk kahvehanesi, çağdaş yorumunun, tasarlanma sürecineönerilerde bulunmaktadır. Bu önerilerin biçimlenmesine temel hazırlayan teorikçalışma ilk olarak kahvehane kültürünü tarihsel bir süreklilik içerisinde incelemiştir.Bu incelemeler sonunda kahvehane Türk kültürünün özgün bir öğesi olarak kabuledilmiştir. Kahvehaneler ve kullanıcıları arasında oluşan etkileşim ise kültürelbağlamda değerlendirilmiştir. Kahvehane ve kullanıcı arasında oluşan etkileşimdeyer, yer kimliği, yere bağlılık kavramları ile irdelenmiştir. İmaj oluşum süreci ise algı,biliş, bilişsel şemalar ve sonunda oluşan anlamlar ve kodlar aracılığı ile aktarılmıştır.Daha sonra Türk kahvehanesi iç mekan biçimlenmesi kapsamlı bir düzeyde analizedilmiştir. Bu analizin sonucunda ortaya çıkan tekrarlı iç mekan elemanları tipikunsurlar olarak tanımlanmıştır. Bu tipik unsurlar bağlamında Türk kahvehanesiParis kahvehanesi ve Viyana kahvehanesi arasında karşılaştırmalı bir analizçalışması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda bu analizlerden de faydalanılarakTürk kahvehanesi iç mekan çağdaş imajının oluşabilmesine aracı öneriler ortayakonmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop the design criteria necessary for generating thecontemporary image of traditional Turkish coffehouses. In order to be able todevelop these criteria, first of all, the historical background of Turkish coffeehouseshas been researched. The result of this research has allowed the thesis to statethat the Turkish coffehouses can be considered as a cultural entity and that therelation between the users and the coffehouses structured in this context. Therelations between users and the interior space of coffehouses have been discussedby the concepts of place, place identity, and place attachment. In addition, theconcept of image has been defined. In order to be able to define the concept ofimage perception, cognition, cognitive schemata and architectural meaning notionshave been reseached. In the following stage, the characteristics of the interiorspace of Turkish coffehouses were analyzed, which led to the definition of thetypical spatial elements of the Turkish coffehouses. Regarding these typical spatialelemants, a comparative study has been developed among the Turkishcoffehouses, the Paris coffehouses and the Vienna coffehouses. At the end of thethesis, necessary design criteria for generating the contemporary image of thetraditional Turkish coffehouses have been presented.