Şeyhülislâm Yahyâ, Cevrî, nedîm dîvânlarında gönül
Heart in the divans of Şeyhülislâm Yahyâ, Cevrî, Nedîm
- Tez No: 254909
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ OKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şeyhülislâm Yahyâ, Cevrî, Nedîm, gönül, aşk, divan, Şeyhülislâm Yahyâ, Cevrî, Nedîm, heart, love, divan
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Şeyhülislâm Yahyâ, Cevrî ve Nedîm Divanlarında Gönül? konulu çalışmamızbirbirlerine yakın yüzyıllarda yaşamalarına rağmen farklı hayat görüşlerine sahip vehayat şartları birbirine benzemeyen üç şâirin ?gönül? gibi mana bakımından derinanlamlar taşıyan ulvî bir konuyu divanlarında nasıl ele aldıklarını göstermeyi amaçlamaktadır.Bu gayemizin hedefine tam olarak ulaşabilmesi için, giriş bölümünde gönlünçeşitli kaynaklardan tanımını, aşkla olan ilişkisini ve üç şâirin gönül içeren beyitlerüzerinde işledikleri aşkın türünü, birinci bölümde ise; üç şâirin ayrı ayrı hayatlarını veeserlerini verdikten sonra özellikle divanlarındaki ?gönül? mevzû'nun geçtiği beyitlerinsayılarını, hangi şâirin hangi kelime ya da terkibe daha fazla yer verdiğini ve hangikelimelerin daha az tercih edildiğini ?edebî şahsiyetleri, dil ve ifade özellikleri?başlığında verdik.Araştırmamızın asıl bölümü olan II. kısımda ise, üç şâirin divanlarında geçen?gönül? anlamındaki tüm kelime ve terkipleri alfabetik sıraya alıp, bu konudaki his vedüşüncelerinin ne olduğunu anlayabildiğimiz ölçüde vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Our study aims to show how Şeyhülislâm Yahyâ, Cevrî, Nedîm consider a loftly matter whichhas deep meanings about sense such as heart, although the theree poets who have different lifesights and their life standarts aren?t similar to eachother called ?Heart in the Divans of ŞeyhülislâmYahyâ, Cevrî, Nedîm?. In order to reach our aim to our goal perfectly, in the introduction part wegave the definition of heart from diffirent sources, the relation between the love which the thereepoets process in the couplets which include heart, In the first part, after we gave the poets? lifes andtheir works, we gave the number of couplets which have the subject of ?heart?, which poet gavemore place to which word or couplet and which words are chosen less than the others, under theheadline of literary personalities language and expression pecularities.The second part which is the main part of our research, we take all the words andcompounds which are found the divans of theree poets have the meaning of heart in the alfabeticline and we try to show their sense and thoughts about this subject.