İspir ve çevresinin ortaçağ tarihi
The history of ispir and arounds in the middle age
  1. Tez No: 254922
  2. Yazar: KEMAL TAŞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GEYİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İspir, Erzurum, Bayburt, Çoruh Vadisi, Ortaçağ Tarihi, Doğu Karadeniz, Saltukluİar, Erzurum Selçukluları, Kara-Koyunlular, Ak-Koyunlular, Ispir, Erzurum, Bayburt, Coruh Valley, History of Middle Age, East Black Sea, Saltuqs, Seljuks of Erzurum, Qara-Qoyunlus, Aq-Qoyunlus
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
İspir, çok eski bir geçmişe sahiptir. Yakındoğu'nun kilidi konumunda, başka bir değişle Asya ile Avrupa arasında bir köprü durumunda olan Anadolu'nun en önemli doğal geçitlerinden birinin kavşağıdır. Asırlar boyunca sürekli el değiştiren ve işgale uğrayan İspir, XI. asırda Türklerin eline geçtikten sonra, günümüze kadar bir Türk yurdu olarak kalmıştır. Bu nedenle İspir Tarihi, hem Türkiye hem de Türk tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada İspir ve çevresinin Ortaçağ Tarihi ele alınmıştır. Bu araştırma içerisinde, İspir merkez ile beraber, çevredeki yerleşim birimleri de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ispir has a very old history. It has a position key to Neareast, on the other hand, it is the natural passage of intersection of Anatolia which acts as a bridge between Asia and Europa. Ispir which was constantly transferred and occupied by other peoples throughout the ages, have remained as a Turkish home up to now after the Turks obtained it. Therefore, the history of Ispir is a great importance in terms of both the history of Turkey and Turkish history. The history of Ispir and arounds in the middle age is handled in this work. Within this study, together with central Ispir, sorroundings settlements were covered.