Kur'an'da Tuğyân kavramı
The term Tuğyân in Koran
  1. Tez No: 254921
  2. Yazar: DİLEK SOYLAMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Conceptual commentary, Tuğyân, Tâğût
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
?Kur'an'da Tuğyân Kavramı? konulu çalısmamız, Kur'an-ı Kerim ifadelerindenbiri olan tuğyân kavramının, `kitap'ta ifade bulduğu sekliyle ele alınarak, Kur'an-ıKerim'i anlama yolunda yapılan kavram çalısmalarına bir yenisini eklemeyiamaçlamaktadır. Bu gayeye ulasabilmek için giris bölümünde kavramın tanımını,kavram tefsirini, konulu tefsiri ele aldık. Birinci bölümde, tuğyân kavramı ve bukavramla benzer-iliskili kavramları ve mukayesesini inceledik.Arastırmamızın asıl bölümü olan II. kısımda ise, `Tuğyân Kavramının Tahlili veTefsirî Ele ?lınıs Biçimi'ne değindik.Üçüncü ve son bölümde ise, ehemmiyetine binaen, istikak (kök) itibarıylatuğyânla iliskili olan `Tâğût' kavramına yer verdik?nahtar Kelimeler: Kavram Tefsiri, Tuğyân, Tâğût
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to gain Allah?s desire by evaluating the term?tuğyân?, which is one of the statements in Koran, as it is in the Holly Book and byadding extra one to the conceptual studies conducted to better understand the HollyKoran. In order to realize this aim, definition of the term was given in the introductionpart in addition to the evaluation of conceptual commentary and thematic commentary.In the first chapter, the term ?tuğyân? and its similar and related concepts and theircomparisons were studied.In the second, and the main, part of the study, analysis of the term ?tuğyân? andits commentarily evaluation method were investigated.In the third part of the study, due to its importance, the term ?tağut?, which hasrelationships with the term ?tuğyân? because of their linguistics root, was alsoevaluated.