Deniz yosunlarının organik gübre olarak kullanımı
Use of seaweeds as organic fertilizers
  1. Tez No: 255151
  2. Yazar: YASEMİN ÖZLEM ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA CİRİK, YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YAĞMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Algleri, Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Organik Gübre, İthal Deniz Yosunu Gübresi, Fasulye, Semizotu, Verim, Marine algae, Ulva rigida, Gracilaria verrucosa, Organic Fertilizer, Imported Seaweed Based Fertilizer, Common Bean, Purslane, Yield
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada Ulva rigida Agardh ve Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss Makro-alglerinin semizotu (Portulaca oleracea L.) ve fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkilerinin yetiştiriciliğinde organik gübre olarak kullanımı araştırıldı.Araştırmalar Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama alanında 2007- 2009 yılları arasında yürütüldü. Çalışmada fasulye ve semizotu bitkilerinin saksılarda (75x 26x 21 cm) yetiştiriciliği yapıldı. Denemeler; kontrol, ithal deniz yosunu gübresi (Algreen) , çiftlik gübresi ve makro-alglerden (U. rigida ve G. verrucosa) elde edilen kuru biyomasın 5 farklı dozundan oluşan, 8 ayrı uygulama şeklinde yürütüldü. Denemelerde Algreen, control ve çiftlik gübresi tek doz şeklinde uygulandı.Ulva sp.' nın fasulye verimi üzerinde en etkili dozu beşinci doz (150 gr /saksı), semizotu verimi üzerinde en etkili dozu ise dördüncü doz (120 gr/saksı ) olarak bulundu.Gracilaria sp.'nin üçüncü (90 gr /saksı ) ve beşinci (150 gr/saksı) dozları sırasıyla fasulye ve semizotu verimlerinde en etkili uygulamalar olarak bulundu.Çalışmada en yüksek fasulye verimi (150 gr/saksı) Ulva sp. denemelerinde, en yüksek semizotu verimi (460 gr /saksı) ise çiftlik gübresi uygulamalarında tespit edildi. Kontrol grubu uygulamaları fasulye ve semizotu verimlerinde en az etkili uygulamalar olarak belirlendi.Çalışma sonucunda makro-alglerin fasulye ve semizotu verimi üzerine kontrol grubu ve Algreen uygulamalarından daha etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of macroalgae Ulva rigida Agardh, and Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss in purslane (Portulaca oleraceae L. cv. Sarı frenk ) and common bean (Phaseolus vulgaris L. var. nannus cv. Başpınar ) cultivation as organic fertilizer was studied.The trials were conducted in the experimental area of Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture between the years 2007 and 2009. In the study, purslane and bean cultivars were grown in pots (75x 26x 21 cm ). The trials consisted of 8 different applications. These were control, imported seaweed based fertilizer (Algreen), farmyard manure and 5 different doses of dried macroalgae (U. rigida and G. verrucosa ). In the trials Algreen, control and farmyard manure were applied as single doses.It was found that the most effective dose of Ulva sp. on bean yield was fifth ( 150 g/pot) dose and the most effective dose of Ulva sp. on purslane yield was forth (120 g/pot) dose. Thirth (90 g/pot) and fifth (150 g/pot) doses of Gracilaria sp. were found to be the most effective applications on bean and purslane yield, respectively.In this study, the highest bean yield (150 g/pot) was determined in Ulva sp. trials and the highest purslane yield (460 g /saksı) was determined in the farmyard manure applications. Control group applications were found as the least effective applications on bean and purslane yields.At the end of the research, it was determined that macroalgae were more effective on bean and purslane yields compared to Algreen and control group applications.