Ferromanyetik amorf tellerde çok büyük manyetik empedans etkisinin incelenmesi
Investigation of giant-magneto impedance effect in ferromagnetic amorphous wires
- Tez No: 255186
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİM DEREBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amorf teller, Çok büyük manyetik empedans etkisi, Manyetikanizotropi, Domain yapısı, Tavlama, Amorphous wires, Giant magneto impedance effect, Magnetic anisotropy, Domain structure, Annealing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
12 cm uzunlugunda ve 125 ?m çapında pozitif manyetik gerilmeye sahip(s=35.10-6) üretildigi gibi (as-cast) ve çesitli islemler uygulanmıs amorf tellerde çokbüyük manyetik empedans etkisi (GMI) arastırılmıstır. Deneysel çalısmalar içinönceden hazırlanmıs, ?as-cast? (A), fırında tavlanmıs (B), kuvvet altında tavlanmıs (C),dogru akım ile tavlanmıs (D) ve zıt manyetik alan altında tavlanmıs (E) örneklerikullanılmıstır. ncelenen örneklerde en büyük manyetik empedans etkisi (%GMI)yaklasık 5 MHz civarında bulunmustur. 5 MHz'de A, B, C, D ve E örnekleri için enbüyük GMI etkisi sırasıyla %83, %74, %77, %160 ve %81 olarak belirlenmistir. Buoranlara, örneklerin domain yapıları ve domain duvarı hareketleri sebep olduguanlasılmıstır. Manyetik anizotropiden dolayı zıt manyetik alanda tavlanmıs örnek (E),(A) ?as-cast? örnege göre daha az etkiledigi saptanmıstır. Yüksek frekanslarda, çesitliislemlerle tavlanmıs (B), (C), (D) ve (E) örneklerinde nüfuz etme derinliginin baskınoldugu belirlenmistir. Üretimden sonra tavlanmıs örneklerde, çok büyük manyetikempedans (GMI) etkisinin tavlama, kuvvet uygulama, manyetik alan, manyetikanizotropi ve domain yapıları gibi parametrelere baglı oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Giant magneto impedance effect was investigated on as-cast and post-production treatedpositive magnetostriction (s=35.10-6) Fe77.5Si7.5B15 amorphous wire with the diameterof 125 ?m and 12 cm long. As-cast (A), furnace annealed (B), furnace annealed underaxial tension (C), dc current annealed (D) and flash annealing (E) samples were usedin this investigation. The samples were carrefully located and fixed in the solenoid. Thehighest giant magneto impedance ratio (GMI%) was found to be around 5 MHz for allsamples. The maximum ratio of the GMI for the samples A, B, C, D and E are 83%,74%, 77%, 160% and 81% at 5 MHz, respectively. The domain structure and wallmechanism are responsible for this behaviour. The circumferential field was lesspronounced in the annealed sample under transverse magnetic field than the as-castsample due to its anisotropy. Also, the skin effect becomes more dominant in the postproductiontreated samples at higher frequencies. It is found to be the giant magnetoimpedance effect sensitively depends on the post-production treated process such asannealing, applied stress magnetic field, induced anisotropies and domain structures.