Bulanık aksiyomatik tasarım yöntemi ile çoklu uygulamalı akıllı kart teknolojisi seçimi
Selecting multiple application smart card technology by fuzzy axiomatic design method
- Tez No: 255371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Akıllı kart teknolojileri seçimi, Çok fonksiyonlu akıllı kart, Çok kriterli karar verme, Bulanık AD, Ağırlıklı Bulanık AD, Smart Card Technology Selection, Multi-application Smart Card, Multi-Criteria Decision Making, Fuzzy AD, Weighted Fuzzy AD
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin ticaret alanına taşınması hem tüketicilere hem de işletmelere önemli avantajlar sağlamıştır. Bu avantajlar doğrultusunda kart kullanımı gelişmiş ve akıllı kart teknolojisi geliştirilmiştir. Gün geçtikçe gelişen akıllı kart teknolojisi özellikle çok fonksiyonlu olarak uygulanmaya başlanmıştır.Bu proje kapsamında öncelikle karar verme kavramı ve buna bağlı olarak çok kriterli karar verme yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ise e-cüzdan ve kapı geçiş uygulamalarını içeren çok fonksiyonlu bir uygulama için en iyi akıllı kart teknolojisinin seçimi yapılmıştır. Çalışmada üç akıllı kart teknolojisi tipi incelenmiş ve yazılımcıların yazılım seçim sürecinde dikkate aldığı önemli kriterler belirlenmiştir. Bulanık Aksiyomatik Tasarım (Bulanık AD) ve Ağırlıklı Bulanık AD akıllı kart teknolojilerini karşılaştırmak için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in the Information technologies provide important advantages to consumers and companies. Besides usage of card develop and smart card technologies are developed. Nowadays, smart card tehnology starts to use e-purse applications.In this project, at first decision subject and multi attribute selection techniques were explained. Then the best card tehnology was selected for a multi application card that includes e-purse and gateway entry card. The three type of card tehnologies were examined and the most important criterias were taken into account by the software developer while they develop card sortware. Fuzzy Axiomatic Design (Fuzzy AD) and Weighted Axiomatic Design techniques were used to compare smart card tehnologies.