Design and implementation of a voltage source converter based hybrid active power filter
Gerilim kaynaklı çevirgeç tabanlı melez aktif güç filtresi tasarımı ve uygulaması
  1. Tez No: 255420
  2. Yazar: ONUR UÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK ÇADIRCI, PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Güç Filtre, Melez Aktif Güç Filtre, Pasif Filtre, GerilimKaynaklı Çevirgeç, Akım Harmoniği, Active Power Filter, Hybrid Power Filter, Passive Filter, Voltage SourceConverter, Current Harmonic
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu arastırma çalısması, düsük anma değerli 3 faz gerilim kaynaklı çevirgeç ve seripasif filtre bağlantısı ile olusturulan sönt bağlı melez aktif güç filtresi, tasarımı veuygulanmasına hasredilmektedir. Son yıllarda, diyot/tristör doğrultucular, arkocakları ve motor sürücüler gibi doğrusal olmayan yüklerin yaygın kullanımı, gerilimve akım harmoniklerinin dağıtım ve iletim sistemlerinde önemli bir problem halinegelmesine neden olmaktadır. Geleneksel pasif filtre çözümünün beraberinde getirdiğidezavantajları ortadan kaldırmak için aktif güç filtreleri (AGF) üzerinde çalısılmıs vegelistirilmistir. Literatürde farklı topolojileri belirtilen AGF'ler arasında, sönt bağlıgerilim kaynaklı AGF'ler endüstriyel uygulamalarda kullanımı en yaygın olan yapıolarak göze çarpmaktadır. Ancak yüksek güç uygulamalarında, çevirgeç anma değerive kayıplar önemli ölçüde artmaktadır. Bu nedenle geleneksel aktif güç filtrelerini,pasif filtreler ile birlestiren ve her iki yapının da avantajlarını barındıran melez filtreyapıları gelistirilmistir.Bu tezde, 4.7 kVA anma değerli 3 faz gerilim kaynaklı çevirgeç ve 7inci harmoniğeayarlı 30kVAR kapasitesindeki seri pasif filtre bağlantısı ile sönt bağlı melez aktifgüç filtresi olusturulmaktadır. Gelistirilen sönt bağlı melez filtre, TÜB?TAK-UZAYTeknolojileri Enstitüsünde 400V alçak gerilim seviyesinde mevcut olarakgözlemlenen, en baskın 5inci, 7inci ve 11inci akım harmoniklerini süzmek amacıylauygulanmaktadır. Gerilim kaynaklı çevirgecin DA bağ geriliminin ve anma değerinindüsük seviyelerde tutularak filtre performansının tatmin edici seviyelerde olduğubenzetim çalısmaları ve deneysel sonuçlarla gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research work is devoted to the analysis, design and implementation of a shuntconnected Hybrid Active Power Filter by the use of a lower rated voltage sourcePWM converter, and a series connected LC passive filter. In recent years, voltageand current harmonics have become a serious problem both in transmission anddistribution systems, due to the widespread usage of non-linear loads such asdiode/thyristor rectifiers, electric arc furnaces and motor drives. In order to obtain abetter performance than those of the conventional passive filter solutions, activepower filters (APF) have been worked on and developed. Among variousconfigurations listed in the literature, conventional shunt connected voltage sourceactive power filter is widely used in industrial applications. Unfortunately, for largepower applications, the losses and the rating of the APF increase considerably. As aresult, various hybrid filter topologies have been developed which combine theadvantages of both passive and active filters.In this thesis, a shunt connected hybrid active power filter is developed by combininga 4.7 kVA voltage source converter and a 30kVAR 7th harmonic passive filter. Thedeveloped system has been implemented to eliminate the most dominant 5th, 7th and11th current harmonic components existing at 400V low voltage bus of TÜB?TAKSPACETechnologies Institute. The theoretical and experimental results have shownthat the DC link voltage of the converter and the rating of APF are minimized whilekeeping the filtering performance satisfactory.