Hibrid kaynaktan beslenebilen indüksiyonla su ve bina ısıtma sisteminin tasarımı ve performans analizi
Design implementation and performance analysis of a water heating system based on induction heating fed from a hybrid source
- Tez No: 169735
- Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN ALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Hibrid Güç Kaynağı, Güç Dönüştürücü, PWM İnvertör, Paralel Rezonans, İndüksiyonla Su Isıtma, Hybrid Power Source, Power Converter, PWM Inverter, Parallel Resonance, Water Heating Based on Induction Heating
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET HİBRİD KAYNAKTAN BESLENEBİLEN İNDÜKSİYONLA SU ve BİNA ISITMA SİSTEMİNİN TASARIMI VE PERFORMANS ANALİZİ. YILDIZ, M.Necdet Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. İrfan ALAN Ağustos 2005, 144 Sayfa Bu tez çalışmasında, şebeke gerilimini ve/veya hibrid bir güç kaynağından elde edilen elektrik enerjisini kullanabilen, bir“İndüksiyonla Su Isıtma Düzeneği”tasarlanmış ve denenmiştir. Bu düzenek yardımıyla kaynaktan daha az elektrik enerjisi kullanan daha yüksek verimli yeni bir ısıtma sistemi gerçekleştirilmiştir. Sistemde, hibrid güç kaynağı olarak, fotovoltaik dönüştürücüler, rüzgar türbini ve bir akümülatör grubundan oluşan, ayrıca şebekeden desteklenebilen bir enerji kaynağı kulllanılmıştır. Hibrid kaynaktan elde edilen 24V de gerilim veya şebekeden alman 220V ac gerilim uygun dönüştürücüler kodlanılarak 200V de gerilim seviyesine getirilmiş ve bu seviyede bir köprü invertör tarafından 13kHz frekanslı paralel rezonans devresine aktarılmıştır. Bu aktarma sonucunda rezonans devresi bobininde güçlü bir manyetik alan oluşturulmuş, oluşan bu güçlü manyetik alan kullanarak da paslanmaz çelikten imal edilmiş olan bir parça ısıtılmıştır. Isıtılan bu parça etrafından su geçirilerek oluşan ısı enerjisinin suya aktarılması sağlanmıştır. Bu yolla ısıtılan su bir uygulamada doğrudan kullanılmış, diğer uygulamada ise küçük bir kat kaloriferi sistemi içinde dolaştırılarak ortamın ısıtılması sağlanmıştır. Tasarlanıp gerçekleştirilen ve test edilen bu sistemin karşılaştırmalı performans analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DESIGN, IMPLEMENTATION AND PERFORMANCE ANALYSIS OF A WATER HEATING^SYSTEM BASED ON INDUCTION HEATING FED FROM A HYBRJD SOURCE YILDIZ, M.Necdet Ph.D. Thesis, Solar Energy Institute Thesis Advisor: Prof. Irfan Alan August 2005, 144 Pages In this study, a“Water Heating System Prototype Based on Induction Heating”that can utilize either electrical main supply voltage or electrical energy obtained from a hybrid power source is designed, implemented and tested. With the help of this prototype, a novel high efficiency water heating system which uses less electrical energy from the supply is implemented. In the prototype, a hybrid power source composed of photovoltaic, wind, and battery that can be supported from the main electrical supply is utilized. 24V dc voltage obtained from the hybrid source, or 220V ac electrical main supply voltage is converted to a 200V dc bus voltage using appropriate converters, and later on required amount of power from this 200V dc bus is pumped to a 13kHz parallel resonant ac tank circuit by using a bridge inverter. During the power pumping process to the resonant tank circuit, a powerful electromagnetic field inside the resonant inductor is formed, and a metal piece manufactured from a stainless steel subjected to this powerful elecromagnetic field is heated by way of induction. Transfer of the resulted heat energy from the metal piece to the water is provided by passing the water around this metal piece. The heated water by this way is used directly in one application, and in another application the heating of a room is provided by circulating it in a small heating system.