Benzaldehyde lyase from pseudomonas fluorescens biovar I mediated biotransformation for the synthesis of chiral alpha hydroxy ketones
Pseudomonas fluorescens biovar I?den benzaldehit liyaz enzimi ile kiral alfa hidroksi ketonların sentezi
- Tez No: 255458
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN S. DEMİR, PROF. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: benzoin, biyokatalizör, hidroksi keton, hidroksi propiyofenon, rasemat ayrımı, tiyamin bifosfat, benzoin, biocatalyst, hydroxy ketones, hydroxy propiophenones, racemate resolution, thiamine diphosphate
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Optikçe aktif ?-hydroksi ketonlar biyolojik aktivite gösteren bir çok bileşiğin önemli yapı taşları olmakla birlikte asimetrik sentez için vazgeçilmez başlangıç maddeleridirler. Pseudomonas fluorescens Biovar I bakterisinden elde edilen Benzaldehit liyaz enzimi, benzoin tipi kiral ?-hydroksi ketonları hem benzaldehit hem de benzoin türevlerinden başlayarak sentezleyebilen ve tiyamin bifosfatı ko-enzim olarak kullanan yeni bir enzimdir. Benzaldehit Liyaz, literatürdeki enzimler arasında benzoin türevi enansiyomerlerinin kimyasal rezolüsyonunu C-C bağı kırma tepkimesi esnasında gerçekleştiren ilk enzimdir.Kabul ettiği benzoin türevlerini, seçici bir C-C bağı kırma tepkimesini takiben benzaldehit liyaz enzimi, C-C bağı oluşmasını katalize ederek kiral 2-hidroksi propiyofenon türevleri sentezler. Enzim (R)-HPP türevlerini oluşturma aşamasında sadece (R)-benzoin türevlerini substrat olarak kabul eder ve bu yönden çok stereoseçicidir. Böylece, asetaldehit gibi alıcı bir aldehitinin ortamda bulunmasıyla, benzoin molekülünün C-C bağı kırılmasına uğratımı, asetaldehit ile substratın karboligasyonu ile kiral 2-hidroksi propiyofenonlar verir.Enzime asetladehit varlığında rasemik benzoin verildiği takdirde, substratin rasemat ayrımı, reaksiyona girmeyen (S)-benzoinin elde edilmesi ve (R)-HPP türevinin olustuğu görülür.
Özet (Çeviri)
Optically active ?-hydroxy ketones are important subunits of many biologically active compounds and indispensable synthons for asymmetric synthesis. Benzaldehyde Lyase from Pseudomonas fluorescens Biovar I is a novel ThDP-dependent enzyme that catalyzes the synthesis of benzoin type chiral ?-hydroxy ketones starting from both benzaldehyde and racemic benzoin derivatives. Benzaldehyde Lyase is the first example of enzymes in the literature which leads to a chemical resolution of enantiomers of benzoin derivatives through a C-C bond cleavage reaction.Chiral 2-hydroxypropiophenone derivatives are formed by benzaldehyde lyase (BAL), catalyzing C-C bond formation after a selective C-C bond cleavage of a benzoin derivative accepted as a substrate. The enzyme uses only the (R)-benzoin derivatives as substrate for the formation of (R)-HPP derivatives and it is highly stereoselective. Thus, in the presence of the acetaldehyde as the acceptor aldehyde, the C-C bond cleavage of the benzoin molecule followed by the carboligation of the acetaldehyde to yield chiral 2-hydroxy propiophenone derivatives.Given the racemic benzoin to the enzyme as the substrate in the presence of acetaldehyde, both the racemic resolution of the substrate, revealing the unreacted (S)-Benzoin and the formation of the corresponding R-HPP occur.