Sivil hava trafik hizmeti sağlayan sistemlerde güvenlik artırıcı uygulamalar
The applications increasing the safety in systems which supplies civil air traffic services
  1. Tez No: 255527
  2. Yazar: EMİNE BİNNAZ KARAÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KORUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Safe Air Traffic Control Service, ATM, ATC, UML
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sivil hava taşımacılığının yaygınlaşması, havayolu şirketlerinin artması, hava sahasında güvenli trafik kontrol hizmeti verilmesini ve hava sahasının verimli ve etkin kullanılmasını beraberinde getirmiştir. Bu tez, hava trafik kontrol hizmeti sağlayıcı sistemlerin geleceği ve güvenliğin artırılması için yapılacak uygulamalara yönelik genel bilgileri içermektedir.Yapılan çalışmada, dünyadaki sivil hava trafik yönetimi yapısı incelenmiş, Hava Trafik Kontrol (ATC) sistemlerine göz atılmıştır. Daha güvenli hava trafik kontrol hizmetinin verilmesi için uygulanması düşünülen yenilikler belirlenmiştir. Türkiye'deki var olan Hava Trafik Yönetim(ATM) yapısı, gerçekleştirilecek ATM kaynaklarının sistematik modernizasyonu projesi olan SMART tanıtılmış ve gerçekleştirilecek bu yapının bir parçasının Unified Modeling Language(UML) kullanılarak modellenmesi yapılmıştır.Sonuç olarak, güvenilir ATM yapısındaki yenilikler ve alınacak verim, en önemli risk olan çarpışmanın engellenmesinde önemli adımdır.
Özet (Çeviri)
As being widespread of civil air transportation, increasing of number of companies are required giving safe air traffic control service in airspace and using it efficiently and effectively. This thesis contains information about the future of the systems whose function is to give air traffic control service and the applications increasing the safety.In this report, the structure of air traffic management is inspected on , Air Traffic Control Systems are surveyed. It is determined the innovations thought to give safer air traffic control service. The Air Traffic Management (ATM) structure in Turkey and the SMART, a project of systematic modernization of ATM sources, and a part of this structure is modelled by using Unified Modelling Language(UML)As a result, the novelty in safe ATM structure and efficiency are important steps in preventing collision which is the most important risk.