Technological innovation model for public sector
Kamu sektörü için teknolojik inovasyon modeli
  1. Tez No: 255634
  2. Yazar: İBRAHİM ARPACI
  3. Danışmanlar: DR. ALİ ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Teknolojik İnovasyon Modeli, İnovasyon Yönetimi, Kamu Sektörü, Türkiye, Innovation, Technological Innovation Model, Innovation Management, Public Sector, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Vatandaşlara daha verimli ve güvenli hizmetler sunabilmek için kamusal hizmetlerde inovasyon zorunlu hale gelmiştir. Günümüzün hızlı değişen teknolojik ortamında, sürdürülebilir inovasyon yönetimi organizasyonlar için en önemli yönetimsel görevdir. Kamu kurumlarında inovasyonu yönetebilmek için teknolojik inovasyon sürecinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu tez çalışması teknolojik inovasyon sürecini, bu sürecin paydaşlarını, inovasyonun kaynaklarını, inovasyonun önündeki engelleri ve inovasyonun itici güçlerini tespit ederek Türkiye'deki kamu kurumları için teknolojik inovasyon modeli oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, tüm bakanlıkları ve teknolojik inovasyon projeleri gerçekleştiren öncü kamu kuruluşlarını kapsayan stratejik öneme sahip kurumlar incelenmiştir. Bu çalışmada, araştırma stratejisi olarak durum çalışması ve veri toplama yöntemi olarak ta mülakatlar kullanılmıştır. Toplanan veriler kullanılarak veri setleri oluşturulmuş ve tablolarda gösterilmiştir. Veri analizi sonuçları teknolojik inovasyon sürecinin, bu sürecin paydaşlarının, inovasyonun kaynaklarının, inovasyonun önündeki engellerin veinovasyonun itici güçlerinin tespit edilmesine olanak sağlamıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilmiş olan bulgulara dayanılarak, teknolojik inovasyon projelerine ışık tutacak ve inovasyon sürecinin başarılı bir şekilde yönetimine olanak sağlayacak yeni bir teknolojik inovasyon modeli oluşturulmuştur. Önerilen bu model, belirsiz inovasyon sürecini ortaya çıkararak ve bu sürecin girdi ve çıktılarını saptayarak yöneticilerin inovasyon projelerinde yolunu aydınlatmaktadır. Bununla birlikte bu çalışma, inovasyonun önündeki olası engelleri ortaya çıkararak ve bu engellere çözümler sunarak, inovasyon sürecini hızlandıracak itici güçleri saptayarak, paydaşlar arasındaki etkileşimin önemine vurgu yaparak, kamu kurumlarında çalışan yöneticiler için bir kılavuz niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Innovations in the public services have become mandatory to provide more efficient and secured services to the citizens. In today?s fast changing technological environment, the sustained management of innovation is the most vital executive task for the organizations. Identification of the technological innovation process is required in order to manage innovation in the public organizations. This thesis study aims to build a technological innovation model for public organizations in Turkey identifying technological innovation process, stakeholders of the process, sources of innovation, obstacles of innovation and driving forces of innovation. In this research study, strategically important organizations, including all ministries and the pioneer public organizations that perform technological innovation projects are analyzed. In the research study, case study is used as a research strategy and interviews are used as data collection methods. Using collected data; data sets are produced and presented in tables. Data analysis results enable to identify technological innovation process, stakeholders of the process, sources of innovation, barriers of innovation, and driving forces of innovation. Consequently, in accordance with the findings ofthe study, a new technological innovation model that may pave the way for technological innovation projects and enable successful management of innovation process is constructed. The proposed model lights the way of managers for their innovation projects by means of determining unclear innovation process and identifying the inputs and outputs of the process. Moreover, this study is a guide for managers in public organizations identifying possible obstacles and offering solutions, identifying driving forces to accelerate the innovation process, emphasizing the importance of interaction between the stakeholders.