Urban reneval; An urban dimension in process of change within the context of globalizada. Couse study Ankara. Portakal Çiçeği Valloy urba reneval project
Kentsel yenileme; globalleşme çerçevesinde değişim sürecinin bir kentsel boyutu. Ankara örneği. Portakal Çiçeği Vadisi kentsel yenileme projesi
  1. Tez No: 47324
  2. Yazar: ÖZLEM GÖKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANSI ŞENYAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Değişen mekansal organizasyonlar, kentsel yenileme, kentsel planlama kavram ve uygulamalarında değişiklikler, katılım, yerel demokrasi, politik yapı, Portakal Çiçeği Kentsel Yenileme Projesi, yeni organizasyonlar, kamu-özel sektör ortaklığı, kendi kendini finanse eden projeler. vın, Changing spatial organizations, urban regeneration, changes in the planning agenda, urban renewal, public participation, local democracy, political structure, Portakal Çiçeği Urban Renewal Project, new organizations, public-private partnership, self-financing projects
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
** öz KENTSEL YENİLEME; GLOBALLEŞME ÇERÇEVESİNDE DE?İŞİM SÜRECİNİN BİR KENTSEL BOYUTU ANKARA ÖRNE?İ: PORTAKAL ÇİÇE?İ VADİSİ KENTSEL YENİLEME PROJESİ GÖKBULUT, Özlem Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tansı Şenyapılı Haziran, 1995, 254 sayfa Değişen yatırım ve üretim biçimleri devamlı olarak kentsel hayatin ekonomik, sosyal ve mekansal dinamiklerini etkilemektedir. Yeni üretim biçimlerinin şekillendirdiği bu yeni dünya sistemi ise modernizmi sorgularken, onun bir sonucu olarak ortaya çıkan planlama da kaçınılmaz bir yeniden sorgulanma süreci yaşamaktadır. Bu süreç planlamaya bir takım yeni kavramlar kazandırırken, bazıları da geçerliliklerini kaybetmektedir. Bununla beraber bazı eski kavramlar da yeni yorumlarla planlamanın gündeminde yeniden yer almaya başlamıştır. Bu tez, bu kavramlardan, gerek pek çok kentin güncel bir problemi olması, gerekse özel ve kamu işbirliğine yönelik ilginç örnekler göstermesi bakımından, -kentsel yenileme- üzerinde yoğunlaşmaktadır. viKentsel yenileme Birinci Dünya Savaşı'nın ardından kent plancısının güncesinde yer almaya başlamıştır. Fakat zaman içerisinde amaçlan, organizasyon ve yönetim modelleri değişime uğramıştır. Günümüzde ise, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin büyüyen kentleri içinde kalan alanlar yeni mekansal dağılımlar sonucu bir yenilenme süreci ile yüz yüze kalmaktadır. Yapılaşmış çevrenin bazı unsurları -konutlar, ofis binaları, tren yollan, vb.- teknolojik gelişmeler veya büyük ölçekli ekonomik değişimler sonucu artık kullanılmamakta veya yeni kullanımlar kazanmaktadır. Bu durum kentsel yenilemeyi yerel yönetimlerin ve plancıların en önemli problemlerinden birisi haline getirmektedir. Bu çalışmanın amacı kentsel yenileme projelerinin dinamiklerim araştırmak ve bunların bize yenileme politikalan, yerellik ve halk katılımı ilkeleri geliştirmek adına neler kazandırabileceğini araştırmaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için dünyadan ve Türkiye'den pek çok farklı yenileme projeleri incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde değişen üretim tarzlan ve bunların mekansal organizasyonlara etkisi incelenmiştir. Bu gelişmeler sonucu değişen planlama kavramlan ise çalışmanın ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde, bütün bu değişimler karşısında Türkiye'de son dönemlerde planlama yaklaşımlannda görülen değişmeler Türkiye'deki planlama sürecinin kısa bir özeti ile beraber verilmektedir. Çalışmanın beşinci bölümü, kentsel yenilemenin teori ve uygulama tartışmalarına ayrılmıştır. Bu bölümde dünya ve Türkiye'den kentsel yenileme örneklerine de yer verilmiştir. Bunu izleyen bölüm ise örnek proje adı altında inceleyeceğimiz Portakal Çiçeği Kentsel Yemleme Projesi'ne ayrılmıştır. Bu çalışma için projedeki farklı gruplarla farklı dönemlerde karşılıklı görüşmeler yanında tarihsel araştırma ve yazılı vudokümanların kullanılması metodları kullanılmıştır. Ayrıca tezin ekler bölümünde bu kaynakların ayrıntılı dökümü de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN RENEWAL, AN URBAN DIMENSION İN PROCESS OF CHANGE WTTHIN THE CONTEXT OF GLOBALIZATION: CASE STUDY ANKARA: PORTAKAL ÇİÇE?İ URBAN RENEWAL PROJECT GÖKBULUT, Özlem MS. City Platrning Department Supervisor: Prof Dr. Tansı Şenyapılı June, 1995,254 pages The changing patterns of investment and production contimıally affect the economic, social and spatial dynamics of urban life. This situation caused planners reevaluate their profession. This reevaluation brings new cx>ncepts to the profession \vhile some of them lost its dominance. Moreover, some of the old concepts have been brought to the planners agenda \vith a new meaning. We focus on öne of these concepts -urban renewal- because it has been so central issue in most cities and because it is pivotal in the relationship between public and private forces. İÜUrban renewal is came into planners agenda after the first World War. However, the aims, organization and management models have been changed by the time. Today the inner parts of the cities had to be face \vith a renewal process as a result of spatial reorganizations both in developed and developing countries. Some of the buut environments -houses, office buildings, railroads, ete.- may fail into min ör take on new uses as a result of technological innovations ör large-scale economic shifts. This makes the renewal öne of the important problem of the local authorities and planners. The aim of this study ıs to search for a dynamics of urban renewal projects as a tool for creating urban regeneration policies, locality and public participation principles. Ih order to do that, beside a detailed focus on Portakal Çiçeği Urban Renewal Project, urban renewal examples from different countries and Turkey were examined. in the First Chapter of the study, the changing production patterns and their effects on spatial organizations were examined, The changing planning concepts as a result of these developments were studied in tiıe Second Chapter. Furthermore, in the Third Chapter, the changes in the Turkish planning profession were considered and compared with tiıe changes in the world The Fifth Chapter was composed of the analyses of theory and the practice of urban renewal with reference to the urban regeneration and new planning concepts discussed in the previous chapters. The particular concerns of this chapter were the management theory and economics of urban renewal, locality and public participation and the problems associated with urban renewal implementations. Moreover, different examples from America, Europe and Middle East were given. The main body of the proceeding chapter was composed of a detailed case study of Portakal Çiçeği Urban Renewal Project. Several methods were used in the case study, ivthat are biteral meetings with different interest groups in the project, various written documents and historical research on titie deeds and plans of the valley. Also, the detailed documentation of these sources were given in the Appendices.