Apolyont (Uluabat) gölü turna balığı (Esox lucius L.,1758)'nın bazı biyolojik özellikleri
Some biological features of pike (Esox lucius L.,1758) in lake apolyont (Uluabat)
  1. Tez No: 255711
  2. Yazar: SALİM ÇELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Apolyont ( Uluabat ) Gölü, Turna Balığı, Biyolojik Özellikler, Büyüme, Üreme, Kondisyon, Ölüm Oranı, Lake Apolyont ( Uluabat ), Pike, Biological Characteristics, growth, reproduction, condition, mortality
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ağustos 2005 ? Nisan 2006 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yürütülen bu çalışmada, Apolyont ( Uluabat ) Gölü' nden yakalanan 149 adet turna balığı ( Esox lucius L.,1758 ) bireyine ait yaş kompozisyonu, eşey dağılımı, yaş ? boy, yaş ? ağırlık ve boy ? ağırlık ilişkileri, kondisyon faktörü, gonadosomatik indeks değerleri, yumurta sayısı, yumurta çapı ve ölüm oranları araştırılmıştır.I ? VI yaş arasında dağılım gösteren örneklerin % 70, 47' i dişi, % 29, 53 ` ü erkek bireylerdir. Çatal boy dişi bireylerde 31 ? 62 cm , ağırlık 224 ? 2 260 g ; erkek bireylerde boy 30 ? 54 cm, ağırlık 214 ? 1 492 g; dişi + erkek bireylerde boy 30? 62 cm, ağırlık 214? 2 260 g' dır. Von Bertalanffy' e göre hesaplanan yaş ? boy, yaş ? ağırlık ilişkisi denklemleri dişi, erkek, dişi+ erkek bireyler için sırayla aşağıdaki gibi hesaplanmıştır.Dişi Lt =170,15 (1-e-0 ,0255 ( t + 2 , 550 ) ),Wt = 74 160 [ (1- e-0 , 0255 ( t + 2 , 550 ))] 2,84Erkek Lt =164,12 (1-e-0 ,0264 ( t + 2 , 456 )), Wt = 68 225 [ (1- e-0 , 0264 ( t + 2, 456 ) )] 2.79D + E Lt =168,18 (1-e-0 ,0235 ( t + 2 , 504 )), Wt = 70 155 [(1- e-0 , 0235 ( t + 2 , 504 ))] 2,85Boy ? ağırlık ilişkisi logaritmik olarak dişi, erkek, dişi + erkek bireyler için aşağıdaki şekilde bulunmuştur.Dişi Log W = - 2, 23657 + 2 , 84 Log L, Erkek Log W = - 2, 25964 + 2, 79 Log LDişi + Erkek Log W = - 2, 24413 + 2, 85 Log LKondisyon faktörü ortalama tüm bireyler için 0, 91 olarak hesaplanmıştır. Gonadosomatik indeks değerleri Apolyont ( Uluabat ) Gölü'ndeki yumurtlama periyodunun şubat ayı ortalarından nisan ayı başına kadar devam ettiğini göstermektedir. Yumurta sayısı 450 ile 56 000 arasında değişirken ( ortalama 15 471 ± 1 486 ), yumurtlama mevsimindeki ortalama yumurta çapı 2 , 151 mm olarak ölçülmüştür. Toplam ölüm oranı % 62, 7 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this monthly study, which was carried out between August 2005 and April 2006, 149 Pikes ( Esox lucius L., 1758 ) which were caught from the Lake Apolyont were examined for their age and sex compositions, for their age ? length, age ? weight and length measurements, factor of condition, gonadosomatic index values, spawning period and the number of eggs.70, 47 % of the samples which are at the age of I to VI are female and 29, 53 % of them are male. The forked length of female individuals is 31- 62 cm, their weight is 224 ? 2 269 g. The males forked length is 30 ? 54 cm, their weight is 214 ? 1 492 g. The males + females length are 30? 62 cm and weight is 214? 2 226 g. Age ? length, age weight relations which are measured in females, males, females + males according to Von Bertalanffy are as follows:Female: Lt =170, 15 (1- e-0, 0255 ( t + 2, 550 ) ), Wt = 74 160 [ (1- e-0, 0255 ( t + 2, 550 ))] 2, 84Male: Lt = 164, 12 (1- e-0, 0264 ( t + 2, 456 )), Wt = 68 225 [ (1- e-0, 0264 ( t + 2, 456 ) )] 2. 79F+ M: Lt = 168, 18 (1-e-0, 0235 ( t + 2, 504 )), Wt = 70 155 [(1- e-0, 0235 ( t + 2, 504 ))] 2, 85The logarithmic length ? weight relations for females, males and females + males are as below.Female: Log W = - 2, 23657 + 2, 84 Log L Male: Log W = - 2, 25964 + 2, 79 Log L F+ M : Log W = - 2 , 24413 + 2 , 85 Log LThe average condition factor for all indivuduals was calculated as 0, 91.Gonadosomatic index values indicates that spawning period of pike population in Lake Apolyont ( Uluabat ) processes from the middays of February and till the beginning of April. As the number of eggs pike samples varies through 450 to 56 000 ( aproximate 15 471 ± 1 486 ), and the average egg diamater in the spawning period has been recorded 2,151 mm. Total mortality rate has been calculated as 62,7 % .