Kentsel dönüşüm planlarının Urla yerleşimi örneğinde peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
The assessment of urban transformation plans in the settlement of Urla sample in respect to landscape architecture
  1. Tez No: 255776
  2. Yazar: AHU GENÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, Urla, Urban transformation, Urla
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Günümüz yerleşimlerinde yaşanan hızlı değişimlere bağlı olarak, fiziksel ve sosyal yapının yeniden şekillenmesiyle veya eskime sürecine girmesiyle, yerleşimler giderek geleneksel değerlerini ve kimliklerini kaybetmektedir. Kent kimliği, mekansal ve anlamsal yönden dinamik bir niteliğe sahip, sürekli değişen bir olgudur. Kentlerde kimlik oluşumu, yalnızca fiziksel nitelikte bir süreç olmayıp, ulusal ve uluslar arası düzeyde sahip olduğu, içinde yer aldığı siyasal, ekonomik, sosyal, ekolojik ve kültürel değerleri kapsayan gelişim ve değişim süreçlerine de içermektedir.Doğal ve kültürel karakteristiklerin yitirilmesini, yerleşimlerin bugünü ve geleceğine yönelik fiziksel gelişimini ve sosyal yaşamını yitiren alanları yeniden ele alan, kentsel kimliğe katkı sağlayan kentsel dönüşüm kapsamındaki çalışmalar giderek önem kazanmaktadır. Burada önemli olan interdisipliner bir şekilde yapılan çalışmaların halkın katılımı göz ardı edilmeksizin kente, doğru bir şekilde yansıması aynı zamanda rant kaygısı olmaksızın sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.Önemli olan bir başka nokta kentin gelişimini etkileyen İmar planlarıdır. İmar planları çoğu zaman kentlerin sağlıklı gelişmesinde özelliklede açık ve yeşil alanların kent içindeki işlevlerine yerine getirebilmesi açısından başarılı olmadığı görülmektedir. Bu durumun doğal olarak ekonomik, sosyal, kültürel, politik vs. gibi nedenleri olsa da en önemli nedeni; imar planlarının yapımı ve yönetimi sırasında çeşitli disiplinlerin özellikle de tüm dünyada önemi ve sorumlulukları giderek artan ve gelişen Peyzaj Mimarlığı'nın konuya katılımındaki eksikliklerdir. Bu eksiklik kentsel dönüşüm projelerinde de görülmektedir. Projelere getirilen çözümler ekolojiden uzak gerçekleşmekte, peyzaj planlamanın ve peyzaj tasarımının katkısı göz ardı edilmekte ve bu bağlamda projeler ülkemizde Peyzaj mimarlarının dışında tutulmaktadır.Kentsel gelişimin etkisinde gelişen Kentsel dönüşüm çalışmalarının Urla yerleşimi örneğinde Kentsel dönüşüm bakımından mevcut olanlar ve yapılabilecek olanların Peyzaj Mimarlığı açısından bütünsel bir yaklaşımla incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda getirilecek önerilerle bu çalışmalara katkı sağlanmış ve olası yeni projelere bilgi tabanı oluşturulmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid developments, changed physical and social structures and the process of depreciation, today's habitats has been losing their traditional values and identities.Urban identity is a permanently changing fact which has a dynamic quality both in setting and meaning. Identity formation in urban areas is not only a physical process but also includes the improving and developing processes that comprise political,economic,social, ecological and cultural values both at national and international levels.It is mostly seen that costruction plans haven't been successful in the healthy development of cities especially in terms of fulfilling the functions of green areas and open spaces within towns.Even though this present situation naturally has economic,social, cultural and political causes; the most significant reason is the deficiency of participation of various disciplines particularly landscape architecture during the preparation and management stages of the construction plans. This deficiency has been observed in the urban transformation projects.The solutions proposed to these projects are realized far from ecological point of view and also the contribution of landscape planning and landscape schemes are ignored and neglected.Urban transformation works, developed under the urban development and experienced within the Urla settlement, will be assessed from the landscape architecture and the recommendations produced within this process will contribute to these works and constitute data base for the prospective projects.