Bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde organik ve konvansiyonel üzüm yetiştiriciliğinin vegetatif gelişme; meyve, şıra, şarap verim ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar
Researches on the effect of organic and conventional grape growing on vegetative growth, yield and quality of grape, must, and wine in some wine grape varieties
- Tez No: 255777
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTINDİŞLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik üretim, konvansiyonel üretim, şaraplık üzüm, şarap, kalite, resveratrol, Organic production, conventional production, wine grape, wine, quality, resveratrol
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tez çalışması Sevilen Şarap Sanayi A.Ş.'nin İzmir'deki üretim bağlarında 2005-2006 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada iki kırmızı (Cabarnet Sauvignon, Syrah) ve iki beyaz (Bornova Misketi, Sauvignon Blanc) şaraplık üzüm çeşitleri seçilmiştir. Organik ve konvansiyonel üretim yöntemleri uygulanarak elde edilen üzümler, organik ve konvansiyonel yöntemler dikkate alınarak şaraba işlenmişlerdir. Bu çeşitlerin üzümlerinde, şıraları ve şaraplarında fiziksel, kimyasal ve organoleptik analizler ile kalite değerlendirilmesi yapılmış, organik ve konvansiyonel uygulamaların kaliteyi nasıl etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, yapılan uygulamaların çeşit şaraplarında toplam fenol ve resveratrol içeriğini nasıl etkilediği de değerlendirilmiştir.Yapılan analizlerin sonucunda görülmüştür ki; yetiştiricilik aşamasında, asmanın vegetatif gelişimi ve fenolojik evreleri açısından organik ve konvansiyonel uygulamalar çeşitlerde farklılığa neden olmamıştır. Asma ve üzüm ile ilgili analizlerde, genellikle organik uygulamalardan daha yüksek değerler alınmıştır. Örneğin: Syrah çeşidinde asma başına ortalama verim; organik uygulamada 5,77 kg/asma, konvansiyonel uygulamada 4,72 kg/asma; Cabernet Sauvignon çeşidinde asma başına ortalama salkım sayısı ve salkım ağırlığı sırasıyla organik uygulamada 36 adet/asma, 101,24 gram/salkım; konvansiyonel uygulamada 29 adet/asma, 86,77 gram/salkım olmuştur. Şarap analizlerinde ise bir kısım analizlerde organik üretim sonuçları yüksek çıkarken, bir kısım analizlerde konvansiyonel uygulama sonuçları yüksek çıkmıştır. Toplam fenol bakımından iki çeşitte konvansiyonel uygulamalar (Syrah: 2421,5 mg/L, Bornova Misketi: 1576,4 mg/L); resveratrol açısından iki çeşitte konvansiyonel (Sauvignon Blanc: 0,72 mg/L, Syrah: 4,90 mg/L), bir çeşitte organik (Cabernet Sauvignon: 2,14 mg/L) şaraplar yüksek değer vermiştir. Duyusal analizlerde organik şaraplar daha başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted on the vineyard of Sevilen Wine Industry Joint-stock Company in Izmir in the years of 2005-2006. Two red (Cabernet Sauvignon, Syrah) and two white wine grape varieties (Bornova Misketi, Sauvignon Blanc) were chosen as material. Vines grown as both organic and conventional were accordingly processed to wine. Physical, chemical and organoleptic analysis, along with quality evaluation were made in the grapes, musts and wines of the four wine grape varieties, and the effects of organic and conventional production methods on quality determined. Further, the effects of the methods on total phenol and resveratrol content in the different wines produced from the varieties under study was also evaluated.As results of the analysis, it has been concluded that organic and conventional growing methods did not cause any differences in the vegetative period and the phenological phases of the vine cultivars. In analysis of vine and grapes, the results from organic application were generally higher than that of the conventional applications. For example, average crop per vine for Syrah variety was 5.77 kg/vine under organic and 4.72 kg/vine under conventional conditions. Similarly, average quantity and weight of bunch of grapes of Cabernet Sauvignon under for organic conditions were 36 bunch/vine and 101.24 g/bunch respectively, while under conventional conditions they were 29 bunch/vine and 86.77 g/bunch, respectively. In wine analysis however, some results were higher under organic conditions, while others were higher under conventional conditions. In terms of total phenols, the results under conventional conditions were higher in two varieties (2421.5 mg/L and 1576.4 mg/L for Syrah and Bornova Misketi, respectively), while for resveratrol content, two varieties had high contents (0.72 mg/L and 4.90 mg/L for Sauvignon Blanc and Syrah, respectively) under conventional conditions, while one variety had it high (Cabernet Sauvignon, 2.14 mg/L) under organic condition. Organic wines were more successful in sensory analysis.