Eskişehir ili Apiaceae (Umbelliferae) familyası üzerine sistematik ve korolojik bir çalışma
Systematical and chorological studiest on the Apiaceae (Umbelliferae) family in Eskişehir and surroundings
- Tez No: 255991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Apiaceae, Umbelliferae, Flora, Eskişehir, Türkiye, Apiaceae, Umbelliferae, Flora, Eskişehir, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırma bölgesi olan Eskişehir'de 2008-2009 yıllarında yapılan arazi çalışmaları sırasında Apiaceae familyasına ait 460 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin değerlendirilmesi sonucunda 44 cinse ait 78 takson (58'i tür, 14'ü alttür ve 6'sı varyete kategorisinde) belirlenmiştir. Bu taksonlardan 7'si İran-Turan (% 8.96), 6'sı Avrupa-Sibirya (% 7.68), 5'i Doğu Akdeniz (% 6.40), 2'si Akdeniz (% 2.63), 1'i Euxine (% 1.27) ve 57'i floristik bölgesi bilinmeyen ya da çok bölgelidir (% 73.06). En fazla takson içeren cinsler ise sırası ile Bupleurum L. (7), Scandix L. (5), Torilis Adans. (5) ve Pimpinella L. (4)'dır. Belirlenen taksonlardan 9'u endemik olup endemizm oranı % 2.17'dir. Endemik taksonların IUCN 2000 tehlike kategorilerine göre 5'i LR (lc), 1'si LR (nt), 1'i VU ve 1'i EN, kategorisindedir. Endemik olmayan Stefanoffia daucoides (Boiss.)Wolff taksonunun kategorisi DD'den CR'ye yükseltilmiştir. Tespit edilen 78 taksonun 18'i B3 karesine, 28'i ise Eskişehir iline yeni kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
During field surveys performed in the years 2008-2009 in the research area, Eskişehir, 460 plant samples of Apiaceae family were collected. As a result of the evaluation of these samples 78 taxa belonging to 44 genus (58 species, 14 subspecies and 6 varieties) were determined. 7 of these taxa were Irano-Turanian (8.96 %), 6 were Euro-Siberian (7.68 %), 5 were East Mediterranean (6.40 %), 2 were Mediterranean (2.63 %), 1 was Euxine (1.27%) and 57 were from unknown floristic regions or multi-regions (73.06 %). The genus that contain taxa the most were Bupleurum L. (7), Scandix L. (5) Torilis Adans. (4) and Pimpinella L. (4), respectively. 9 of the determined taxa were endemic and their endemism rate was 2.17%. According to IUCN 2000 danger categories 5 of the endemic taxa are in LR (1c), 1 in LR (nt), 1 in VU and 1 in EN category. The non-endemic Stefanoffia daucoides (Boiss.) Wolff taxa whose categoriy was increased to CR from DD. 18 of the 78 determined taxa are newly registered to B3 square, while 28 are newly registered to Eskişehir province.