Biyolojik aktif bazı maddelerin teorik olarak incelenmesi
A theoretical study on the biologically active some substances
- Tez No: 256000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEMİR ALİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: pürin katabolizması, hipoksantin, ürik asit, tautomerizm, Se atomu, HF(Hartree-Fock), DFT, Purin catabolism, hypoxanthine, uric asid, tautomerism, Selenium atoms, HF(Hartree-Fock), DFT
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada biyolojik aktif olan, pürin katabolizmasında önemli rolleri bulunan adenozin, guanozin, guanin, inozin, hipoksantin, ksantin ve ürik asit teorik olarak incelendi.Moleküllerin gaz, su ve kan fazında, fiziksel ve termodinamik özellikleri ile yapısal parametreleri Gaussian 03W programında Hartree-Fock (HF) metodu ve Yoğunluk Fonksiyonu Teorisi (DFT/B3LYP) hibrit yaklaşımı ile 6-31G(d,p) ve 6-31+G(d,p) temel setleri kullanılarak hesaplandı.Yapılan hesaplamalarda çalışılan moleküllerin yapılarını aydınlatmak için bağ uzunlukları, bağ açıları, dihedral açıları, dipol moment, en yüksek dolu moleküler orbital (HOMO), en düşük boş moleküler orbital (LUMO) enerjileri, nükleofilite(?) ve serbest enerji (?G) değerleri HF ve DFT metotları ile hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre herbir molekül için en kararlı tautomer bulundu. Sonra bu kararlı tautomerlere Se atomu bağlandı. Tekrar serbest enerji (?G) değerleri kontrol edildi Sonuçta ürik asit miktarını kontrol etmek için, bizim çalışmamızda bulunan sonuçlara göre, Se atomunun bağlanması gereken en uygun molekülün hipoksantin olduğu saptandı.Bu hesaplamalarda DFT yöntemi HF yöntemine göre daha başarılı bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, some biologically active substances which plays important roles of adenosine, guanosine, guanin, inosine, hypoxanthine, xanthine and üric asid in the purins catabolism were investigated theoretically.Gas, liquid and blood phase, structural parameters along with physical and thermodynamic properties of the studied molecules were calculated using Hartree-Fock (HF) and Density Function (DFT/B3LYP) methods with hybrid approach and 6-31G(d,p) basis set.In the present work structural parameters such as bond lenths, bond angles, dihedral angles and dipole moments, HOMO(Highest Occupied Molecular Orbital), LUMO(Lowest Unaccupied Molecular Orbital) energies; nükleofilite(?) and free energy (?G) values studied using B3LYP/6-31G(d,p) and HF/6-31G(d,p) methods. According to result for each molecule the most stable tautomer found. Then Se atoms determined to tautomers linked. Free energy (?G) values were checked again. As a result, to control the amount of uric acid, which result in our study, according to the most appropriate to connect the Se atoms of the molecule were identified as hypoxanthine.That HF calculations according to the method of DFT methods were more successful.