Eskişehir-Kütahya-Bilecik illerinde rüzgar potansiyellerinin analizi
Wind potential analysis in Eskişehir-Kütahya-Bilecik cities
- Tez No: 256009
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR PANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar, rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları, Wind, wind energy, renevable energy sources
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Enerji, özellikle de elektrik enerjisi, insan hayatında tartışmasız bir öneme sahiptir. Onsuz bir yaşam, günümüz koşullarında neredeyse mümkün değildir. Bunun yanı sıra gelişen teknolojiye paralel olarak ortaya çıkan çağdaş gereksinimlerden dolayı, gün geçtikçe artan elektrik enerjisi sarfiyatı, insanoğlunu yeni enerji kaynakları aramaya itmektedir.Yenilenebilir, temiz, ucuz bir enerji olan rüzgar enerjisi de bu yeni enerji kaynaklarına bir örnektir. Rüzgar enerjisi çağdaş ülkelerin gündemine 1980'li yılarda girmiş ve hızla önemini arttırmıştır. Hazırlanan tez çalışmasında da, bu çalışmalara paralel olarak ?rüzgar enerjisi? konusu ?Eskişehir, Kütahya, Bilecik illerinin elektrik enerjisi ihtiyaçlarının karşılanması? özelinde bilimsel olarak ele alınmıştır. Çalışma dahilinde; rüzgar enerjisinin temel kriterlerinden yola çıkılarak bir bölgenin elektrik enerjisi ihtiyacının rüzgar enerjisi ile karşılanması konusunda genel prensipler araştırılmış ve De Wind firmasının ürettiği türbinler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Özetle, bu tez kapsamında rüzgar enerjisinin önemi anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that energy, especially electrical energy has big importance in our lives. It is almost impossible to survive without it. Beside, the energy consumption increasing day by day parallel to technological developments force, man to find new energy resources. Wind energy is also an example for these renewable, clean and cheap energy resources. Wind energy is realized by modern countries in early 1980?s and gained significant importance.In this thesis, parallel to these studies, electrical energy supply of Eskişehir, Kütahya, Bilecik cities studied by basing wind energy topic. General principles are studied on supplying the electrical energy by using wind energy of a region by using Fundamentals of wind energy and the turbines manufactured by DeWind Company are compared. The importance of the wind energy is emphasized once more.