Kitosan kimyasal modifikasyonu
Chemical modification of chitosan
- Tez No: 256022
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELİBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Kitosanın kimyasal modifikasyonu, Enzim immobilizasyonu, amilaz, Chemical modification of chitosan, Enzyme immobilization, amylase
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada nötralizasyon metodu ile hazırlanan kitosan boncuklarını lizin ve asparagin ile kimyasal modifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Kimyasal modifikasyonun etkileri Bacillus licheniformis ?-amilazının (Termamyl®) modifiye edilmemiş kitosan boncuklarında ve modifiye edilmiş kitosan boncuklarında immobilizasyonu ile belirlenmiştir. İmmobilizasyon prosesi sırasında protein bağlanma oranları; modifiye edilmemiş kitosan boncuklarda (NMKB) immobilize edilen enzim için %51,2, lizin ile modifiye edilmiş kitosan boncuklarda (LMKB) immobilize edilen enzim için %75,7 ve asparagin ile modifiye edilmiş kitosan boncuklarda (AMKB) immobilize edilen enzim için %60,3 olarak belirlenmiştir. İmmobilizasyon sonucu aktivite geri kazanımları NMKB için %11,1 LMKB için %17,8 ve AMKB için %29,3 tür. Optimum sıcaklık ve pH değerleri kimyasal modifikasyon ile oldukça değişmiştir. Optimum sıcaklık değerleri kimyasal modifikasyon ile serbest enzim için 40 ºC, NMKB için 45 ºC, LMKB ve AMKB için 55 ºC dir. Km değerleri serbest enzim için 0,702 mg/mL, NMKB için 1,814 mg/mL, LMKB için 0,802 mg/mL ve AMKB için 2,355 mg/mL olarak belirlenmiştir. Vmks değerleri ise serbest enzim için 0,479 U/mg, NMKB için 1,112 U/mg, LMKB için 0,384 U/mg ve AMKB için 1,709 U/mg dır.
Özet (Çeviri)
In this study chitosan beads which were prepared via neutrazalition method were chemically modified with lysine and asparagine. The effects of chemical modifications were determined via immobilization of Bacillus licheniformis ?-amylase (Termamyl®) on both unmodified and chemically modified chitosan beads. During the immobilization process protein bonding ratioes are 51,2% for immobilized the enzyme on unmodified chitosan beads (NMKB), 75,7 for immobilized the enzyme on lysine modified chitosan beads (LMKB), 60,3 % for immobilized the enzyme on asparagine modified chitosan beads (AMKB). The activity recoveries are 11,1% for NMKB, 17,8% for LMKB, 29,3% for AMKB at the end of the immobilization process. Optimum temperature and pH values were changed distinctly after chemical immobilization. Optimum temperatures are 40 ºC for free enzyme, 45 ºC for NMKB, 55 ºC for LMKB and AMKB. Km values are 0,702 mg/mL for free enzyme, 1,814 mg/mL for NMKB, 0,802 mg/mL for LMKB and 2,355 mg/mL for AMKB. Vmax values are 0,479 U/mg for free enzyme, 1,112 U/mg for NMKB, 0,384 U/mg for LMKB and 1,709 U/mg for AMKB.