Baraj gölleri ve çevresel etkilerinin peyzaj mimarlığı açısından incelenmesi; Tahtalı barajı örneği
A case study on Tahtali dam, investigating dam lakes and their environmental impacts according to the landscape architectural view
  1. Tez No: 256023
  2. Yazar: GÖKHAN BALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj gölleri, baraj havzaları, çevresel etkiler, Tahtalı Barajı, master plan, rekreasyonel master plan, Dam lakes, dam reservoirs, environmental impacts, Tahtalı Dam, master plan, recreational master plan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada; Peyzaj Mimarlığı bakışıyla baraj gölleri ve çevresel etkileri incelenmiş, Tahtalı Barajı'nın bu açıdan durumu ortaya konmuş ve rekreasyonel aktivite önerileri getirilmiştir. Bu amaçla; Tahtalı Havzası'nda su dolumu öncesi (1995) ve günümüzdeki alan kullanımları; uydu görüntüleri, hava fotoğrafları ve topografik harita üzerinden karşılaştırılmış sonra, Tahtalı Baraj Havzası'nda uygulanabilecek rekreasyonel aktivite önerileri ilgili mevzuatla ve literatürle karşılaştırılarak irdelenmiştir.Sonuç olarak; Tahtalı Barajı'nın kendisinden kaynaklanan çevresel etkilerinden çok, dışarıdan aldığı çevresel etkilerin daha çok olduğu saptanmıştır. Ancak yine de her iki etki birbirini hızlandırmaktadır. Ayrıca, alan kullanımlarının değiştiği ve çarpık kentleşmenin olduğu gözlenmiştir. Bu amaçla, havza baz alınarak master plan hazırlanmalı ve çevresel etkiler ve alan kullanımları derhal kontrol altına alınmalıdır. Buna ek olarak, ülkemizdeki barajlarda rekreasyonel master planlar hazırlanmalı ve rekreasyonel aktiviteler uygulanmalıdır. Bu sayede hem bazı önemli spor dalları ülkemizde gelişecek hem de; yapım maliyeti çok yüksek olan barajlarımızdan gelir elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, dam lakes and their environmental impacts have been investigated according to the landscape architectural view then Tahtalı Dam has been examined accordingly and recommended recreational activities. For this reason; land uses, before (1995) and after (2005) the filling of the reservoir of Tahtalı Dam have been compared from the sattelite photographs, air photographs and topographic map then; recommended recreational activities to Tahtalı Dam have been examined by compairing with laws and literatures.As a result; it has been detected that the outside environmental impacts to Tahtalı Dam is greater than the environmental impacts of the dam itself. But still, these two impacts are fastening themselves. In addition, it has been seen that the land uses changed and illegal house buildings occur. For this reason, master plan must be prepared for the whole reservoir then, environmental impacts and land uses must be controlled immediately. Additionally, recreational master plans should be prepared for the dams in our country and recreational activities should be applied accordingly. As a result of that; as some important sport branches will improve in our country, highly costed dams will be used to gain income.