Arama motorlarının davranışlarının çözümlenmesi ve web sayfalarına tasarım aşamasında yansıtılması
The structure of search engines and search engine optimization
  1. Tez No: 256140
  2. Yazar: GÖRKEM SEZGİN
  3. Danışmanlar: DR. RİFAT ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Arama Motoru Optimizasyonu, Google, Sayfa Rütbesi (Page Rank), Dizinleme, Meta Etiket, Referans Bağlantı (Backlink), Search Engine Optimization, Google, Page Rank, Indexing, Meta Tag, Backlink
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Günümüzde arama motoru denildiğinde ilk akla gelen elbette ki Google'dir. Google etkin Web dizinleme ve diğer arama motorlarına göre çok daha fazla tatmin edici arama sonuçları üretecek şekilde tasarlanmıştır. Arama motorları milyonlarca Web sayfasını dizinler ve her gün milyonlarca sorgulamayı cevaplar. Arama motorlarının önemine rağmen bu konuda yapılmış olan akademik araştırmalar azınlıktadır. Bu çalışma ile arama motorları hakkındaki araştırmaların artışına katkıda bulunacağımı umuyorum.Hazırladığım bu çalışmada öncelikle kısaca Web arama motorlarının gelişiminden bahsedilmiştir. Ardından arama motoru sistemin özellikleri; sayfa rütbesi, bağlantı metinleri kavramları açıklandı, bu konularda Web sitelerinde neler yapılabileceğinden bahsedildi. Elbette Web sitelerinde arama motoru optimizasyonuna geçmeden önce Google arama motorunun yapısını anlatmak gerekliydi. Bu bağlamda Google'nin içyapısı, Google'nin Web sitelerini nasıl dizinlediği, arka planda arama işlemlerinin nasıl yapıldığı açıklanmıştır. Arkasından da Google'nin işleyişi ve yapısına uygun olarak bir site nasıl yapılabilir yani arama motoru optimizasyonu kurallarına değinilmiştir. Çalışmamın son aşamasında ise değinmiş olduğum arama motoru optimizasyonu kurallarının bazı sitelerde ne derece uygulandığı örneklerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Google is the most important search engine in recently years. Google has active Web indexing and fast searching results. Therefore, Google was designed beter than another search engines. A search engine is indexes millions Web sites and millions queries are response by search engine. Although importance of search engines, researches are not enough related to this subject. I hope, I will give some help to search engine optimization by this study.Firstly, I have mentioned briefly developping of Web search engines in this study. Then I explained properties of search engine optimization; page rank, anchor text and in this subject Web design ? software. Later I described Google search engine structure. In additional, I have mentioned internal structure of Google, Web page indexing, searching subjects by this thesis. Secondly, this study was explained Web site design and software for search engine optimization. Finally, I investigated some Web site examples related to search engine optimization suitability.