Yağ analiz yöntemiyle yapılan kestirimci bakımda motor arızalarının tesbiti
The determination of engine breakdowns by machine oil and wear particles analyses method
  1. Tez No: 256161
  2. Yazar: AYTAŞ ORHAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. N. SİNAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yağ analizi, aşınma, çalışma ömrü, lubricant analysis, wear, working life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yağ ve aşınmış parçacık analiz yöntemi, E.L.İ Müessese Müdürlüğüne ait iş makinelerinin motor, şanzıman, hidrolik sistem ve diferansiyellerine uygulanmıştır. Bu çalışmada iş makinelerine ait altı adet motor, bir adet şanzıman, üç adet hidrolik sistem ve üç adet diferansiyel incelenmiştir. Belirtilen ünitelerden standartlara uygun olarak alınan yağ numuneleri yağ analiz laboratuarlarında incelenmiştir. Yağın kirlilik derecesi ve yağın kirlenmesine neden olan (su, mazot, toz girişi, kurum, aşınmış parçacıklar vb.) sebepler araştırılmıştır.Aşınmış parçacıklar miktar olarak parçacık sayıcı cihazında tespit edilmiştir. Şekil ve boyut olarak mikroskopta incelenmiş ve aşınmanın derecesi mevcut aşınma atlasıyla karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre arızalar büyümeden makinelere müdahale edilmiştir.Bu bakım yönteminin uygulanmasıyla iş makinalarının tamir bakım masraflarında önemli miktarda azalma ,çalışma saatlerinde artış sağlanmıştır. Sonuçta makinelerdeki arızalar önceden tespit edilerek , gerekli önlemlerin alınması ile makinelerin arıza yapmadan verimli çalışması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Analysis method of lubricant and wear particle is applied on the engines, transmissions, hydraulic systems and differential gears of earth trucks in ELİ, Soma. In this study, six engines, a transmission, three hydraulic systems and three transmissions of earth trucks are examined in ELİ, Soma. Lubricant samples taken from defined units in conformity with standards, are examined in lubricant analysis laboratory. Measurement of dirtiness of lubricant and reason of this facts (water, fuel, dust, wear particles etc.) are inspected.Quantity of wear particles are determined by particle quantity instrument. Size and shape of wear particles are examined by microscope and compared with wear atlas. According to analysis results important breakdowns are prevented.Consequently; significant decrease of repair-maintenance costs and increase of work life of earth trucks are provided. And by determining breakdowns before and taking necessary precautions made the earth trucks work without breakdowns.