Bilgisayar desteğinde yer altı suyu modellemesi
Groundwater modeling in computer support
- Tez No: 256176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ İÇAĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akarçay Havzası, Yeraltısuyu, Modelleme, GMS
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Afyon il sınırları içerisinde bulunan ve doğudan Konya sınırlarına girmekte olan Akarçay havzasının, Bolvadin, Çay, Çobanlar, İşcehisar, İhsaniye, Bolvadin-Eber gölü sınırları ve Akarçay nehrinin kuzeyinde yer alan bölgeleri kapsamaktadır. Akarçay havzası akiferine ait yeraltı suyu akım modellemesi Groundwater Modeling System (GMS) programında oluşturulmuştur. Model çalışması sırasında, akifer sınırı, topografik yükseklikler, kuyu koordinatı, kuyu logları, akarsu yatağı, akifer taban kotu, hidrolik parametre verileri derlenerek programa aktarımı gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, kapalı bir havza özelliğinde olan çalışma alanının matematiksel yeraltı suyu akım modeli oluşturularak yeraltı su bütçesi hesaplanmıştır. Çalışma alanın belirli bölgeleri seçilerek, bu bölgelere ait su bütçesi hesaplanabilmektedir. Havzanın istenilen yerinden kesit alınarak, o bölgedeki su seviyesinin zemin yüzeyine olan uzaklığı görsel olarak modellenmiştir. Ayrıca havzanın üç boyutlu katı modellemesi yapılmıştır. Çalışma alanı sonlu farklar yöntemiyle ve kararlı akım varsayımı ile 2002 yılı hidrolojik gözlemleri esas alınarak modellenmiştir. Elde edilen sonuçların, havzadaki yeraltı su bütçesi hakkında bilgi edinilmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir. Özellikle çalışmada hem Akarçay havzasının yeraltı suyu modellemesi anlatılırken hem de GMS programının nasıl kullanılacağı anlatılmıştır. Bu yüzden araştırmanın GMS programını kullanarak modelleme yapmak isteyen araştırmacılara da faydalı olacağı düşünülmektedir. Sonuç olarak kurulan bu model Akarçay havzası yeraltı suyunun kontrol ve takip edilmesi ile ilgili çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This study comprizes the Bolvadin, Çay, Çobanlar, İşçehisar, İhasniye, Bolvadin-Eber lake boundaries and northern regions of Akarçay havza that is in Afyonkarahisar and partialy in the east of Konya. The ground water modeling of the aquifer of Akarçay basin has been made in GMS (Groundwater Modeling System) program. In the modeling studies, the aquifer boundary, topographical elevations, well coordinates, well logs, drains, aquifer bottom elevation, hydraulic parameter data are gathered and transferred into the program. In this study the groundwater budget has been calculated through creating mathematical groundwater flow model of the study region which is a closed basin. The partial regional water budgets can be calculated whit choosing related regions of the study site. The water levels distance from ground surface is modeled visually with cross sectioning the basin. The three dimensional solid modeling of the basin is also made. The region is modeled with finite difference method and steady state flow assumption depending on 2002 hydrological observations. The results are expected to be helpful for ground water budget studies on the basin. Especially in this study both the groundwater modeling of Akarçay basin and GMS program is explained. This study can be also helpful for the researchers who want to use GMS for modeling. Concesuquentl, this study will enlighten the researches which are about controlling and following up Akarçay havza ground water.Key words : Akarçay Basin, Groundwater, Modelling, GMS.