Bartın yöresi bal arısı (Apis mellifera L.) zararlıları ve hastalıkları
Pests and diseases of honeybee (Apis mellifera L.) in bartin vicinity
  1. Tez No: 256187
  2. Yazar: UYGAR LERMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE TOPER KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Bartın, Apis mellifera L, bal arısı hastalıkları, zararlılar, anket, Beekeeping, Bartın, Apis mellifera L, honeybee diseases, pests, questionnaire
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma ile 2009 yılında Bartın yöresinde bal arısı (Apis mellifera L.) kolonilerini etkileyen 5 farklı hastalık (Amerikan yavru çürüklüğü, Avrupa yavru çürüklüğü, Adi yavru çürüklüğü, Kireç hastalığı, Nosema) ile 12 farklı zararlı tür (Arı Akarı (Varroa jacobsoni Oudemans), Büyük balmumu güvesi (Galleria mellonella L.), eşekarısı (Vespa crabro L.), arı biti (Braula coeca Nitzsch), Gümüş böceği (Lepismatidae), karıncalar, sarıca arı (Polistes gallicus L.), Kulağakaçan (Forficula auricularia L.), örümcek, Arı Kuşu (Merops apiaster L.), fareler, boz ayı (Ursus arctos L.)) tespit edilmiştir. Ayrıca yörede arıcılık yaparak geçimini sağlayan kişiler ve arıcılık hakkında genel bilgiler elde etmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasında, Arıcılar Birliği'ne üye 59 arıcıya yüz yüze görüşme metodu ile daha önce hazırlanmış anket soruları yöneltilmiştir. Anket sonuçlarına göre arıcıların % 29'nun ana geçim kaynağı olarak arıcılık yaptığı, %50'sinin kovan başına aldıkları ortalama verimin 10-15kg arasında olduğu, % 49'nun sahip olduğu kovan sayısının 50'nin altında olduğu, % 23 nün gezgin arıcılık yaptığı, %73'nün kovanlarda bir sorunla karşılaştıklarında tecrübeli arıcılara baş vurdukları, %58'sinin hastalık ve zararlılarla mücadele için bilgi birikimlerini tecrübeli arıcılardan sağladıkları, %60'ının arılarının zirai ilaçlamalardan zarar gördüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research carried out in 1999, 5 different diseases (American foulbrood, Europan foulbrood, Sacbrood, Chalkbrood and Nosema) and 12 different pests (Varroa mite (Varroa jacobsoni Oudemans), honeycomb moth (Galleria mellonella L.), European hornet (Vespa crabro L.), Beelouse (Braula coeca Nitzsch), Silverfish (Lepismatidae), ants, Paper wasp (Polistes gallicus L.), European earwig (Forficula auricularia L.), spider, European bee-eater (Merops apiaster L.), mouses, brown bear (Ursus arctos L.) being harmful to bee colonies (Apis mellifera L.) were determinated in Bartin vicinity. In addition, the questionnaire concerning apiculture was administered to Bartin local beekeepers. This survey study was applied to beekeepers to obtain and gather information about beekeeping. Using face to face method, 59 members of Beekeeper Association attended to survey. According to the survey results 29% of beekeepers consider beekeeping as their major income, 50% of them have honey production of per hive between 10-15kg, 49% of beekeepers have under 50 hives, 23% of them were classified as free range beekeepers, 73% of the beekeepers turn to experienced beekeepers if they have any problem about hives, 58% of beekeepers gather information from experienced beekeepers if they have diseases and pests, 60% of beekeepers? colonies were affected due to pesticides spray.