Aç bırakılan ve beslenen gökkuşağı alabalığı oncorhynchus mykiss'in (Osteichthyes: Salmonidae) kas dokusu yağ asit bileşiminin belirlenmesi
Determinations of fatty acid composition of muscle tissue starved and fed oncorhynchus mykiss
- Tez No: 256198
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oncorhynchus mykiss, kas, yağ, yağ asitleri, beslenme, açlık, Oncorhynchus mykiss, muscle, lipid, fatty acids, starvation, feding
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada aç bırakılan ve beslenen Oncorhynchus mykiss'in kas dokusu yağ asit bileşimleri araştırılmıştır. Yağ asit analizleri Gaz Kromatografisi (GC) ile yapılmıştır.Aç bırakılan ve beslenen balıkların yağ asit bileşimleri kalitatif açıdan fark göstermemiştir ancak, kantitatif farklılıkların olduğu gözlenmiştir. Kas dokusunda en fazla bulunan yağ asitlerinin, palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0), miristoleik asit (C14:1), oleik asit (C18:1 ?-9), linoleik asit (C18:2 ?-3), linolenik asit (C18:3 ?-3) ve dokosaheksaenoik asit (C22:6 ?-3) olduğu bulunmuştur. Tek çift bağlı doymamış yağ asitleri ve bazı çoklu doymamış yağ asitlerinin (C18:2 ?-6, C18:3 ?-3, C22:6 ?-3) açlık periyodunda azaldığı belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, balıkların kas dokusu yağ asidi bileşiminin besine bağlı olarak değiştiğini göstermiştir.İnsan sağlığı açısından çok önemli bir parametre olan ?-3/?-6 oranının beslenen balıkların kas dokusunda aç bırakılan balıklardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu durum göz önüne alındığında insanlar tarafından, dengeli ve düzenli beslenen balıkları tüketmenin daha sağlıklı olabileceği sonucu çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study the fatty acid compositions of muscle tissue of Oncorhynchus mykiss's starved and fed were investigated. The fatty acid analyses were carried out by Gas Chromatography (GC).No qualitative variation occured in the fatty acid compositions of the fish which were fed and starved but there were quantitative differences between fish groups. The most abundant fatty acids in the muscle tissues were palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0), miristoleic acid (14:1), oleic acid (C18:1 ?-9), linoleic acid (C18:2 ?-3), linolenic acid (C18:3 ?-3) and docosahexaenoic acid (C22:6 ?-3). It was found that the percentages of monounsaturated and some polyunsaturated fatty acids (C18:2 ?-6, C18:3 ?-3, C22:6 ?-3) were reduced in starved period. Results of this study show that fatty acid composition in muscle tissue of fish can considerably vary, depending on their diet.It was observed that ¬ ?-3/ ?-6 ratio which is a very important parameter in terms of human health was higher in muscles tissue of fed fishes than starved ones. Taking account this situation, it may concluded that it is healthier to consume the fed fishes by human.