Sivas-Celalli arası florası
Flora of the region between Sivas and Celalli
  1. Tez No: 256199
  2. Yazar: ÖMER TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Celalli, Endemik, Türkiye, Flora, Celalli, Endemic, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma, Sivas-Celalli arası florasını kapsamaktadır. Araştırma materyali, 18 ay süre ile toplanan bitki örneklerinden oluşmaktadır. Bu süre içinde toplanan 1271 örnekten, 456 takson tayin edilmiştir. 456 taksonun 94'ü (%20.6) Türkiye için endemiktir.Araştırma bölgesinin florası 60 familya ve 234 cins ve 456 takson'dan meydana gelmektedir. Toplam taksonlardan 1'i Pteridophyta, 455'i Spermatophyta bölümlerine aittir. Gymnospermeae alt bölümü 3, Angiospermae alt bölümü ise 452 taksona sahiptir. Sırasıyla, Angiospermae alt bölümüne ait taksonların 391'i Dicotyledonea, 61'i Monocotyledonea sınıfında yer almaktadır.Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranları şöyledir: İran-Turan elementleri 176 (%38.6) , Avrupa-Sibirya elementleri 25 (%5.4), Akdeniz elementi 19 (%4.1), Geniş yayılışlı ve yayılışı bilinmeyenler 236 (%51.9).En büyük on familya ve takson sayıları bu şekildedir:Asteraceae (61), Fabaceae (44), Lamiaceae (40), Brasicaceae (33), Poaceae (26), Caryophyllaceae (23), Apiaceae (20), Boraginaceae (19), Liliaceae (18), Scrophulariaceae / Ranunculaceae (13).En büyük on cins takson ve sayıları şöyledir:Astragalus (14), Salvia (12), Centaurea (8), Achillea (8), Onobrychis (8), Vicia (6), Scorzonera (6), Anthemis (5), Silene (5), Onosma (5).
Özet (Çeviri)
This research contains the flora between Sivas and Celalli region. The research material contains plant samples which have been collected over 18 months.1271 samples have been collected in this period and 456 taxa have been identified. 94 (%20.6) of 456 taxa are endemic to Turkey.The flora of research region consist of 60 families and 234 genera and 456 taxa.1 out of the total taxon belong to Pteridophyta division, the remaining 455 belong to Spermatophyta division. Gymnospermae subdivision has 3 and Angiospermae subdivision has 452 taxon. respectively, 391 of the taxa are in the Dicotyledoneae class, 61 of the taxa are Monocotyledonea class, which belong Angiospermae subdividion.The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows:Irano-Turanian elements 176 (%38.6), Euro-Siberian elements 25 (%5.4), Mediterranean elements 19 (%4.1), Cosmopolitans and unknown are as follows 236 (%51.9).The largest ten families and taxon numbers are as follows:Asteraceae (61), Fabaceae (44), Lamiaceae (40), Brasicaceae (33), Poaceae (26), Caryophyllaceae (23), Apiaceae (20), Boraginaceae (19), Liliaceae(18). Scrophulariaceae / Ranunculaceae (13).The largest ten generea and taxon numbers are as follows:Astragalus (12), Salvia (12), Centaurea(9), Achillea (8), Onobrychis (8), Vicia (6), Scorzonera (6), Anthemis (5), Silene (5), Onosma (5).