Prostat kanserinin ELAC2 ve SRD5A2 genlerindeki polimorfizmler ile ilişkisinin araştırılması
To investigate relationship between polymorphisms of the ELAC2 and the SRD5A2 genes and prostate cancer
- Tez No: 256365
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Prostate cancer, ELAC2 gene, SRD5A2 gene
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Prostat kanseri, prostat bezindeki hücre proliferasyonu ve hücre ölümü arasındaki dengenin bozulması ve organ hacminin malign büyümesi olarak tanımlanabilir. Prostat kanseri hastalığına neden olan faktörler; hormonal, diyet, çevresel ve genetik faktörler olarak sıralanabilir. Prostat kanserine neden olan pek çok gen vardır. Bunlar; ELAC2, SRD5A2, HPC1, HPCX, AR, PSA ve vb. genler sayılabilir. ELAC2 geni 24 ekzondan meydana gelip, 25.1 kb büyüklüğündedir ve 17p11.2'de haritalanmıştır. Steroid 5?-redüktaz Tip II enzimi, 28.398kDa moleküler ağırlıkta olan bir enzimdir. Sorumlu olan gen SRD5A2 olarak isimlendirilmekte olup, 5 ekzon ve 4 introndan meydana gelmektedir. Bu gen, 2p22-23'te haritalanmış ve gen büyüklüğü yaklaşık olarak 56.4 kb'dır. Bu çalışmanın amacı; prostat kanseri ile ELAC2 geni Ser217Leu ve Ala541Thr polimorfizmleri ile SRD5A2 geninin Ala49Thr ve Val89Leu polimorfizmleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla, polimorfizmlerin bulunduğu bölgeler Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile çoğaltılmıştır. Polimorfizmler uygun restriksiyon enzimleri kullanılarak Restriksiyon Parça Uzunluk Polimorfizmi (RFLP) yöntemi ile belirlenmiştir. Bu çalışmada; ELAC2 geni Ser217Leu (p=0,001
Özet (Çeviri)
Prostate cancer can be determined as the alteration of the balance between cell proliferation and cell death in the prostate bladder which causes malign increase of the organ volume. The factors causing prostate cancer can be hormonal, diet, environmental and genetical. There are a number of genes causing prostate cancer. These are ELAC2, SRD5A2, HPC1, HPCX, AR, PSA etc. genes. ELAC2 gene composed of 24 exons is 25.1 kb and has been mapped to chromosome 17p11.2. Steroide 5?-reductase type II enzyme has a 28.398 kDa molecular weight. The responsible gene is called as SRD5A2 that is consisted of 5 exons and 4 introns. This gene has been mapped to chromosome 2p22-23 and has approximately 56.4 kb length. The aim of this study is to investigate relationship between Ser217Leu and Ala541Thr polymorphisms of the ELAC2 gene and Ala49Thr and Val89Leu polymorphisms of the SRD5A2 gene and prostate cancers. For this aim, regions where polymorphisms are located in were amplified with Polymerase Chain Reaction (PCR) method. Polymorphisms were determined by using available restriction enzymes with Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) method. In this study, a statistically significant relationship has been found between ELAC2 gene Ser217Leu (p=0,0010,05) polymorphisms of ELAC2 gene and Val89Leu (p=0,460>0,05) polymorphisms of SRD5A2 gene and prostate cancers hasn?t been found statistically significant.