Toplu konut uygulamalarının dış mekan tasarım ilkeleri açısından irdelenmesi: Adana Seyhan ve Yüreğir ilçeleri örneği
The assessment of cluster housings? in terms of outdoor design principles: A case for the county of Seyhan and Yüreğir in Adana
- Tez No: 256402
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Adana, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, toplu konut, dış mekân planlaması, Adana, T.C. Prime Ministry Housing Development Administration, cluster housing, outdoor planning
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Nüfusun kentlerde yoğunlaştığı günümüzde ?güvenli ve çağdaş konutlara? duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Özellikle ülkemizde kentler aşırı nüfus baskısıyla karşı karşıya kalmış, gecekondu ve kaçak yapılaşma büyük bir sorun haline gelmiştir.2004 yılında doğrudan Başbakanlığa bağlanan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye'de büyük çapta bir ?planlı kentleşme ve konut atağı? başlatmıştır.Bu çalışmada, Adana İli Seyhan ve Yüreğir İlçelerinde TOKİ tarafından yaptırılan toplu konutlar dış mekân açısından incelenmeye çalışılmıştır. Dış mekân yerleşim ve kullanım olanakları saptanmaya çalışılarak, kullanıcı gereksinimlerine bağlı olarak değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today ,the population that is intensfying in the cities, the need of `?modern and secure dwellings?? is increasing day by day. Especially in our country, the cities have been faced with excessive population pressure, slum houses and shanty settlements have been major case.In 2004 Housing Development Administration (TOKI) that is directly adhered to Prime Ministry, initiated a large scale of `?planned urbanization and housing attack??.In this work, it is attempted to analyse the public housing constructed by TOKI in terms of outdoor in the province of Adana, Seyhan and Yuregir counties. The assesments are fulfilled depending on the user?s needs by trying to identify the outdoor settlement and usage facilities.