Eğilmeye çalışan plak elemanlarda basınç bölgesinde oluşan çatlakların eleman taşıma gücü üzerine etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of the cracks forming in the slab members trying to bend on the member bearing capacity
- Tez No: 256445
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıma gücü, döşeme, çatlak, Bearing Capacity, Slab, Crack
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda birçok yıkıcı depremler yaşanmıştır. Bu durumla birlikte İnşaat Mühendisliğinde depreme dayanıklı yapı tasarımı gittikçe önem kazanmıştır. Depreme dayanıklı yapı tasarımında sadece statik hesaplar üzerine çalışmalar yapılmamaktadır. Betonarme bir yapının taşıyıcı sistemini oluşturan elemanların yapımında kullanılan malzeme de inceleme konusu olmuştur. Deprem etkisinde yanal yüklerin taşıyıcı elemanlara dağıtılmasını sağlayan döşemeler üzerinde çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu tez kapsamında döşemeler üzerinde deneyler yapılmış ve döşemelerdeki çatlakların elemanın taşıma gücü üzerindeki etkisi incelenmiştir. Son yıllarda düşük su/bağlayıcı oranına sahip ve çatlak oluşumuna daha eğilimli yüksek kalitedeki betonların üretimi hız kazanmıştır. Bu gelişme ile birlikte eğilmeye çalışan plak elemanların taşıma gücü konusunda çatlak oluşumunun oynadığı zararlı rolün araştırılması önem kazanmıştır. Bu durum rötre ve erken yaş çatlaklarının taşıma gücüne etkisinin de araştırılması gerektirmiştir. Bu tez kapsamında bu araştırma konusu ile ilgili deneysel çalışmalar yapılmıştır. Bu kapsamda çatlaksız ve basınç bölgesinde belirli sayıda çatlak bulunan betonarme plak numuneler üretilmiş ve basit eğilme etkisi altında kırılmıştır. Yüklemeye tabi tutulan numunelerin yük deplasman ilişkisini çıkarmak için orta noktalarına deplasman saatleri konmuştur. Yük uygulanan numunelerin ilk çatlak yükleri, kırılma anındaki yükleri kaydedilmiştir. Tezin deneysel kısmında eğilme çekme çatlaklarının oluşumu incelenmiş ve yükleme başlangıcından itibaren çatlaklar izlenmiştir. Basınç bölgesine belirli sayıda ön çatlak vermenin plak numunelerde taşıma gücünü %10-20 oranında azatlığı görülmüştür. Basınç bölgesinde ön çatlak bulunan plak elemanların çatlaklarının epoksi ile tamir edilmesi sonucu çatlaksız imal edilen numunelerin taşıma gücünden % 5-10 daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Recently, a lot of destructive earthquakes have occurred in our country and in the world. With this case, earthquake proof structural design in Civil Engineering has gradually gained importance. In the earthquake proof structural design, studies are not carried out only on static accounts. The material used in the construction of the members forming the carrying system of a reinforced concrete construction has also become the research subject. Studies on the slabs which provide the distribution of the lateral loads to the carrying members in the effect of earthquake are rather limited. Within the context of this dissertation, experiments on slabs were carried out and the effect of cracks in the slabs on the bearing capacity of the member was analyzed. The production of high-quality concretes which have low rate of water binding and are more inclined to the formation of crack has gained momentum in recent years. Along with this development, the investigation of damaging role of crack formation related to the bearing capacity of slab members trying to bend has gained importance. This case has also required the investigation of the effect of shrinkage and early age cracks on the bearing capacity. Within the context of this dissertation, experimental studies about this research subject were carried out. In this context, reinforced concrete slab samples which were crack-free and had cracks in certain number in compression region were produced and they broke under simple deflection effect. In order to find out the load-displacement relationship of the samples which were exposed to loading, displacement timers were put in their mid-points. First crack loads of samples to which loading was applied and their loads at cracking were recorded. In the experimental part of the dissertation, the formation of deflection tensile cracks was examined and cracks were observed from the beginning of loading. It was seen that bearing capacity in slab samples declined at the rate of 10-20% when pre-cracks in certain number were given to the compression region. It was also observed that the bearing capacity of the cracks of slab members having pre-cracks in compression region was 5-10% lower than the bearing capacity of samples which were produced as crack-free in conclusion of the maintenance with epoxy.