Su sirkülasyonunun ve su seviyesi değişimlerinin Lemna minor ve Lemna gibba kulanılarak atık suların arıtılmasına etkisi
Effect of circulation and water level fluctuation on waste water treatment using Lemna gibba and Lemna minor
- Tez No: 256449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DEMİREZEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Atık su, sirkülasyon, su seviyesi değişimi, Lemna türleri, ağır metal, Waste water, circulation, water level fluctuation, Lemna species, heavy metal
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Atık Su Arıtma Tesisi (KASKİ) atık su numunelerinden dört ağır metalin ( Pb, Ni, Mn ve Cu) gideriminde, iki sucul makrofit olan Lemna gibba ve Lemna minor'ün etkinliğini değerlendirmektir. Sirkülasyonun ve değişen su seviyesinin, bitki gelişimi ve kirletici parametrelerin ( BOİ5, KOİ ve ağır metaller) giderim verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Ortalama BOİ5 ve KOİ konsantrasyonlarının giderim verimi L. minor için sırasıyla %88,2 ve %66,8 olarak bulunmuştur. Başlangıçtaki ağır metal konsantrasyonları bilinen bitkiler, çalışma sonunda hasat edilmiştir. Analiz sonuçları, bitkide farklı metallerin biriktirildiğini ve atık sudaki metallerin uyumlu bir şekilde azaldığını doğrulamıştır. Sirkülasyon uygulaması sonucunda L gibba, atık sudaki Cu, Pb, Ni ve Mn metallerinin sırasıyla %57,7, %60,2, %60,3 ve %61,6 oranında giderimini sağlamıştır. Sonuçlar, seçilen ağır metallerin gideriminde L. minor'ün en etkili olduğunu ve bunu L. gibba'nın takip ettiğini göstermektedir. Sonuç olarak; sirkülasyon, atık sudan ağır metal giderim kapasitesini artırmıştır. Ayrıca, su seviyesi değişimleri, seçilen bitkilerin biyokütle ve kirletici giderim kapasitelerini etkilemiştir. En fazla ağır metal giderimi, 10 cm su seviyesinde gerçekleşmiştir.Bu çalışma; ülkemizdeki farklı aktivitelerden kaynaklanan atık sudaki kirleticilerin giderimi için güzel bir örnek olabilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study was to evaluate the effectiveness of two aquatic macrophytes; L. gibba and L. minor for the removal of four heavy metals (Pb, Ni, Mn, and Cu) from waste water sampled from Waste Water Treatment Plant of Kayseri (KASKI). The effects of circulation and water level fluctuation on plant growth and removal efficiency of polluter parameters (BOİ5, KOİ, and heavy metals) were investigated. Removal efficiency of the average BOİ5 and KOİ concentrations for L. minor was found as 88,2% and 66,8% respectively. The plants, whose heavy metal amount in their structure had been known in the beginning, were harvested at the end of this study. Results from analysis confirmed the accumulation of different metals within the plant and a corresponding decrease of metals in the waste water. At the end of the study of circulation, L. gibba provided the metal removal for Cu, Pb, Ni, and Mn in the waste water as the ratio of 57,7%, 60,2%, 60,3% and 61,6% respectively. Results revealed L. minor as the most efficient for the removal of selected heavy metals followed by L. gibba. As a result, circulation enhanced the heavy metal removal capasity from waste water. Furthermore, water level fluctuation affected the biomass and polluter removal capasity of selected plants. The maximum removal of heavy metals obtained from 10 cm water level.This pilot study can be a good example for the removal of polluters of waste water sourced from different kind of activity in our country conditions.