Gama ışını uygulanarak elde edilmiş olan Robinson, Nova ve Klemantin mandarin tipleri ile Henderson altıntop tiplerinde meyve verimi, meyve kalitesi ve morfolojik özellikerin belirlenmesi
The determination of the fruit yield, fruit quality and morphological characteristics of Robinson, Nova, Clemantine mandarin types and Henderson grapefruit types obtained by applying gamma ray
- Tez No: 256522
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YEŞİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Klemantin, Nova, Robinson, Henderson, Mutasyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada, 1989 yılında Klemantin, Nova ve Robinson mandarinleri ve Henderson altıntopu aşı kalemlerine 6 krd/saat dozunda 60Co kaynağı kullanılarak akut gama (?) ışını uygulaması sonucunda elde edilen tipler, çalışmanın materyallerini oluşturmuştur. 1991 yılında 4x3 m olarak Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanına dikilerek oluşturulmuş olan bu parselde M1V3 aşamasında olan 12 adet Klemantin, 10 adet Robinson, 6 adet Nova mandarini ve 26 adet Henderson altıntop genotipi bulunmaktadır. Bu genotiplerin Adana ekolojik koşullarında meyve verimi, kalitesi ve morfolojik özellikleri 2002, 2003 ve 2004 yılları boyunca incelenmiştir. Tartılı derecelendirme metodu uygulanarak bütün özellikler bakımından en olumlu sonuçları veren tipler saptanmıştır.Çalışma sonucu, 2/15, 2/21 ve 2/8 Klemantin mandarin tipleri, 4/4 ve 4/21 Robinson mandarin tipleri ve 7/19 Nova mandarin tipinin en az tohum içerdiği saptanmıştır. 6/21 Henderson altıntop tipinin ise en koyu meyve kabuk rengine sahip olduğu belirlenmiştir. Tartılı derecelendirmeye göre 1/22 ve 2/15 Klemantin tipleri, 4/4 ve 5/1 Robinson mandarin tipleri, 7/5 ve 7/15 Nova mandarin tipleri ve 5/5, 5/11 ve 6/21 Henderson altıntop tipleri en olumlu sonuçları vermiştir.?
Özet (Çeviri)
In this study, acute gamma ray(?) with source of 60Co were applied from 6 krd/h dose to budwood of Clementine, Nova, Robinson mandarins, Henderson grapefruit in 1989. Types were obtained in result of application used as materials of study. The young trees of land was formed as 4x3 m spacing in the orchards of University of Çukurova, Faculty of Agriculture in 1991. Types of 12 Clementine, 10 obinson, 6 Nova, 26 Henderson within this plot were in M1V3 stage. The fruit yield, fruit quality and fruit characteristics of this genotiypes were examined in Adana ecological conditions during 2002, 2003 and 2004 years. The clones having superior performance were found by using weighed averaged method.As a result, 2/15, 2/21 and 2/8 Clementine, 4/4 and 4/21 Robinson and 7/19 Nova mandarin types were determined with the lowest seed per fruit. The best types were found 1/22 and 2/15 Clementine, 4/4 and 5/1 Robinson, 7/5 and 7/15 Nova mandarin and 5/5, 5/11 and /21 Henderson grapefruit by using weighed averaged method.Key Words; Clementine, Nova, Robinson, Henderson, Mutation