Menderes ilçesinde hıyar yetiştiren işletmelerin genel özellikleri
General characteritics of cucumber grown greenhouses in menderes-izmir
  1. Tez No: 256559
  2. Yazar: HANDAN GÖKÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Menderes, hıyar, örtüaltı, Menderes, cucumber, greenhouse
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada Menderes İlçesinde örtüaltında hıyar yetiştiriciliğinin genel özelliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma alanı olarak, Çamönü, Çileme ve Develi köyleri seçilerek tesadüfü örnekleme yöntemi ile bulunan 84 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Anket soruları ile işletme ve üreticilere (eğitim durumu, sera varlığı vb.), seralara (sera iskeleti, örtüsü, yönü, havalandırma vb.), toprak hazırlığına (dezenfeksiyon, yıkama, gübreleme vb.), hıyar yetiştiriciliğine (çeşit, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele vb.), verime, güncel tekniklere (entegre üretim, topraksız tarım vb.) ve pazarlamaya ilişkin bilgiler toplanmıştır. Yörede serada hıyar yetiştiriciliğine 1985 yılında başlandığı, seralarda hıyar üretiminin ısıtmasız olarak yaz aylarında gerçekleştirildiği ve mevcut işletmelerin aile işletmeleri olduğu saptanmıştır. Üreticilerin eğitim seviyesi düşük olup, serada hıyar yetiştiriciliği babadan kalma usullerle devam ettirilmektedir. Üreticilerin %71.43'ü 20-32 ton/da arasında verim almaktadır ve elde edilen ürün iç piyasada tüketilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine general characteristics of cucumber grown greenhouses. For this purpose, Çamönü, Çileme and Develi provinces of Menderes were selected as the research area and a survey was conducted with 84 producers according to purposeful sampling method. Questions were asked to the producers to provide information about the farms and growers (education level, greenhouse area etc.), greenhouse structures (construction and covering material, direction, ventilation etc.), soil preparation (disinfection, leaching, fertilization etc.), growing practices (cultivars, irrigation, pest and disease management etc.), yield, use of recent technologies (IPP, soilless culture etc.) and marketing. It was determined that, production in greenhouses started at 1985 in Menderes and realized in unheated greenhouses during summer as small scale family business. Producers education level is low and they use inherited methods to cultivate . 73. 43% of the producers get 2-3,2 tons/ha yields and their products are sold to in domestic market.