Akuakültür işletmesinde görülen Amyloodinium ocellatum (Brown 1931) enfeksiyonu ve tedavi yöntemi
Amyloodinium ocellatum (Brown 1931) infectiation and treatment method in an aquaculture sector
  1. Tez No: 256560
  2. Yazar: TOLGA AKKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Amyloodinium ocellatum, formaldehit tedavisi, Dicentrarchus labrax, Amyloodinium ocellatum, formaldehyde application
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Türkiye'de balık yetiştiriciliği yapılan işletmelerde zaman zaman ortaya çıkan ve tedavi edilmediği takdirde büyük ekonomik kayıplara yol açan Amyloodinium ocellatum (Brown,1931) parazitinin, Çamlı Yem Besicilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'ne ait Alaçatı yetiştirme tesislerinde yol açtığı zararlar ve bu parazite karşı uygulanan tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Çalışma, Kasım 2009 ile Aralık 2009 tarihleri arasında hasta tankların, örnekleme yoluyla tespit edilmesi ve formol uygulaması yapılması ile gerçekleştirilmiştir.Yapılan iki denemenin her birinde hastalık belirtileri gösteren ikişer adet levrek tankından 10 ar adet levrek larvası alınarak solungaçları incelenmiş ve Amyloodinium ocellatum paraziti tespit edilmiştir. Bu tanklara sabah ve akşam 150 şer ppm formol banyosu uygulanmış ve dip sifonu gerçekleştirilmiştir. 3 gün süren bu uygulamanın ardından tekrar tanklardan 10 ar adet levrek alınarak solungaçları mikroskopta incelenmiş ve parazitin temizlendiği ve buna bağlı olarak mortalitenin düştüğü gözlemlenmiştir.Aynı deneme bir kez daha tekrarlandıktan ve benzer sonuçlar alındıktan sonra kuluçkahanelerdeki levrek larvalarında karşılaşılan Amyloodinium ocellatum parazitine karşı formol uygulamasının etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
A parasite, the name of Amyloodinium ocellatum (Brown), sometimes appears and causes the big economic damage at aquaculture sector in Turkey. In this study, we search the damages and treatment methods of this parasite in Çamlı Yem Besicilik Sanayi ve Ticaret A.Ş Alaçatı hatcery. The study is realized during November 2009 and December 2009 by choosing the unwell tanks and application of formaldehyde to these tanks.We make two experiments in this term. In each study we choose unwell ( ill) tanks and we take 10 seabass larveas from each tanks. We analyze these larveas? gills and determine this parasite in the examples. After that, application of 150 ppm formaldehyde to these tanks and base syphon is realized. This application is continued 3 days. At the end of this term we take 10 seabass larveas from these tanks again and analyze new larveas? gills. The results of the analyze shows that application of the formaldehyde is effective to remove the parasite from gills and cause mortalite decrase.After the same experiments is done and the same results is taken, we decide that the application of formaldehyde is effecitve method for Amyloodinium ocellatum which is seen at seabass larveas in hatcery.