Rüzgar?fotovoltaik otonom hibrid güç sistemlerinin algoritmik bir yaklaşımla optimal tasarımı
Optimal design of wind?photovoltaic hybrid power system by algorithmic approximation
- Tez No: 256643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUMAN SABİT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Matematik, Energy, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi, Hibrid Güç Sistemi, Fotovoltaik (FV) Sistem, Optimizasyon, Yazılım Geliştirme, Renewable Energy, Solar Energy, Wind Energy, Hybrid Power Systems, Photovoltaic (PV) System, Optimization, Software Development
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez çalışması kapsamında hazırlanan yazılım ile Türkiye'deki 81 il ve bu illere ait ilçelerde toplam 1200 nokta için fotovoltaik güç sistemi, rüzgâr enerjisi güç sistemi ve fotovoltaik-rüzgâr hibrid güç sistemi tasarlanabilmektedir. Hazırlanan yazılım, sistem bileşenlerinin tamamen kullanıcı tarafından tanımlanmasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede kullanıcı, seçtiği herhangi bir noktada enerji gereksinimini belirleyerek istediği sistem bileşenlerini kullanarak kendi sistemini tasarlayabilmektedir. Sonuçta yazılım kullanıcıya 3 farklı tasarım sunmaktadır. Bu tasarımların birincisi fotovoltaik panellerden oluşan sistem, ikincisi rüzgâr türbinleri ile tasarlanan sistem ve son olarak da fotovoltaik paneller ve rüzgâr türbinlerini bir arada kullanan hibrid sistemdir. Yazılım, bu üç farklı sistem için sistem boyutlandırması, maliyet analizi ve karşılaştırması yaparak sonuçları kullanıcıya tablolar şeklinde verebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The software developed as a part of this work is capable to calculate a photovoltaic power system, a wind turbine power system or a hybrid wind/PV power system for 1200 discrete points throughout Turkey. This software allows user to have full control on defining system components. Thus, profiling the energy need at any location picked, user may design a customized system with preferred system components. Software offers 3 different alternative designs at the end: Firstly a system consisting of only PV panels, secondly a system based only on wind turbines and thirdly a hybrid system that uses both the PV panels and wind turbines. Performing system sizing along with the cost analysis and comparison, system presents user the results in tables.