Metastatik meme kanserinde semimetronomik kemoterapinin etkinliği
The efficacy of semimetronomic chemotherapy in patients
  1. Tez No: 256813
  2. Yazar: HASAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BOZCUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, Metronomik kemoterapi, Semimetronomik kemoterapi, Metastatic breast cancer, Metronomic chemotherapy, Semimetronomic chemotherapy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Çoklu tedavi almış metastatik meme kanserli hastalarda oral etoposidle metronomik siklofosfamidin kullanıldığı semimetronomik tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesi. Daha önceden antrasiklin, taksan ve antimetabolit kemoterapötikler altında progres gösteren metastatik meme kanserli hastalar çalışmaya alınmıştır. Bu hastalarda oral etoposid ve metronomik siklofosfamidin semimetronomik kullanıldığı semimetronomik tedavinin etkinliği değerlendirilmiştir. Bu rejim siklofosfamid 1x50 mg/gün po sürekli, etoposid 2x50 mg/gün 21 günde bir 5 gün olarak uygulanmıştır. 2.5 yıl süre boyunca semimetronomik tedavi ile toplam 42 hasta çalışmaya alınmıştır (Mayıs 2005- Ekim 2008). Medyan yaş 51,5 (29-81) olarak hesaplandı. ER ve veya PR reseptörü %67 pozitif, Cerb B2 reseptör yüksek ekspresyonu %50 idi. Hormon pozitif ve Cerb B2 negatif olan iyi prognostik grup, vakaların %36'sını oluşturmaktadır. Beyin metastazı, organ metastazı ve >2 organ metastazı oranı %82, %24, %65 olarak saptandı. Tedaviyi 4. ve daha sonraki basamaklarda alan hasta oranı %50 şeklinde idi (Medyan 2.5 basamak). Medyan sağkalım ve medyan progresyonsuz süre 25 ay ve 10.5 ay olarak hesaplandı. Toksik ölüm yoktu ve tedavi iyi tolere edildi. Metronomik siklofosfamid ve oral etoposidin kullanıldığı semimetronomik tedavi, çoklu tedavi almış metastatik meme kanserli hastalarda yeni ve etkin bir tedavi yöntemidir. Sağkalım verileri ve düşük maliyet bu rejimi tercih edilebilir kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
To assess the efficacy of semi-metronomic regimen of metronomic cyclophosphamide with cytotoxic oral etoposide in heavily treated patients with metastatic breast cancer. Consecutive metastatic breast cancer (MBC) patients predominantly refractory to antracyclines, taxanes and antimetabolites receiving semi-metronomic regimen of metronomic cyclophosphomide with oral etoposide were evaluated for clinical efficacy and toxicity. This novel regimen comprised of continuous oral cyclophosphomide 50 mg/day, and oral etoposide given as 2 x 50 mg/day for 5 days. A total of 42 MBC patients received this treatment in 2.5 years (May 2005- October 2008). The median age was 51.5 (29-81), ER and/or PR receptor status was positive in 67%, and c-erb-B2 overexpression existed in 50%. The biologically favorable group, hormone responsive and c-erb-B2 negative comprised of 36% of cases. The portions of patients with visceral metastases, cranial metastases, and 2 or more organ involvement were 82%, 24%, and 65%, respectively. Subjects had received this treatment in the 4th or more advanced setting in 50% of cases (after a median of 2.5 lines). The median overall and progression free survival figures were 25 and 10.5 months, respectively. No toxic mortality occurred, and the treatment was well tolerated. Semi-metronomic treatment with metronomic cyclophosphomide and oral etoposide is a novel and effective strategy in heavily pretreated MBC patients. Survival data and low cost may make this regimen a highly preferable option in this difficult patient group.