Playfair kripto sisteminin kriptanalizi üzerine bir çalışma
An investigation on playfair cryptosystem cryptanalysis
  1. Tez No: 256889
  2. Yazar: ERHAN MURAT YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Playfair kriptanalizi, Simulated Annealing, Playfair cryptanalysis, Simulated Annealing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezde Playfair şifreleme sisteminin kriptanalizi kullanıcı müdahelesine ihtiyaç duymayan Simulated Annealing ve Hill Climbing tabanlı otomatik kriptanaliz yöntemleri temel alınarak yeni algoritmalar geliştirilmiş ve bu yeni algoritmaların mevcut algoritmalara kıyasla daha kısa şifreli metinleri daha kısa sürelerde çözebildiği bulunmuştur.Simulated Annealing algoritması temel alınarak geliştirilen Playfair kriptanaliz algoritması, SmArt, anahtar matriste anahtara karşılık gelen ilk k pozisyon dışında kalan kısmın sıralı tutulması fikrine dayanmaktadır. Anahtar uzunluğu baştan bilinmediğinden, bir döngü içinde, farklı k değerleri en küçükten başlayarak çözüm bulununcaya kadar sırayla denenmektedir. Anahtar matriste anahtar dışında kalan kısmının sıralı tutulması, mevcut yaklaşımlara kıyasla arama uzayını önemli ölçüde sınırlandırmakta, doğru matrise daha kısa sürede yönelmeyi sağlayarak çözüm zamanını kısaltmaktadır. Ayrıca, mevcut yaklaşımlarla çözülebilen en kısa şifreli metin boyu 80 harf iken, geliştirilen yöntemde bu değer 30 harfe kadar indirilebilmiştir. Hill Climbing algoritmasında ise dörtlü harf istatistiklerinin kullanımı, süre ve çözülebilen metin uzunluğu açısından performansı artırmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, new algorithms has been developed for Playfair cryptosystem cryptanalysis. These new algorithms are based on automated methods, namely Simulated Annealing and Hill Climbing. It is found that these new algorithms performs better in solving shorter cipher texts in shorter amount of time compared to current algorithms.Playfair cryptanalysis algorithm based on Simulated Annealing, SmArt, relies on keeping the key matrix sorted except the first k characters which corresponds to the key. Since the key length is not known, different k values starting with lower ones are tried in a loop until a solution is found. Keeping the key matrix sorted except the key, significantly reduces the search space compared to current methods. Therefore the algorithm converges to correct key matrix in shorter time than the current algorithms. While the shortest cipher text that can be solved with current algorithms has a length of 80 characters, SmArt can solve cipher texts of length down to 30 characters. And using tetragram statistics in Hill Climbing based algorithm, increases the performance in solving shorter cipher texts in shorter amount of time compared to current algorithm.