İn vitro şartlarda juvenil hormon analoğu fenoxycarb'ın ipekböceği (Bombyx mori)'nin protorasik bezi üzerine etkisi
Effects of fenoxycarb on the prothoracic glands of silkworm (Bombyx mori) in vitro
- Tez No: 256948
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bombyx Mori, fenoxycarb, ekdizon, protorasik bez, EcR- B1, Bombyx Mori, fenoxycarb, ekdizon, prothoracic gland, EcR- B1
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, ipekböceği Bombyx mori ` nin protorasik bezleri, in vivo'da belirlenen juvenil hormon, ekdizon miktarı ve pupalaşma zamanına bakılarak belirlenmiş günlerde dissekte edilip, 24 saatlik organ kültürüne alınmışlardır. Kültür ortamına, juvenil hormon analoğu fenoxycarb ve ekdizon hormonları uygulanmış, protorasik bezin morfolojisi ve ekdizon reseptör B1 (EcR B1) proteininin varlığı belirlenerek, bu hormonların etkileri incelenmiştir. Buna göre protorasik bezin büyüklüğünün 3. günden itibaren arttığı ve pupal evre başlangıcına kadar bu büyüklükte kaldığı, bezin boyutu üzerine ise hormon uygulamasının herhangi bir etki yaratmadığı bulunmuştur. Ayrıca bezlerde dejenerasyon sürecinin, pupal evrenin 0. günü ile başladığı ve pupal evrenin 1. gününde ise bezin dejenerasyon süreci iyice ilerlediği belirlenmiştir. EcR- B1 reseptörünün ise özellikle 3. günde çok arttığı, bezin pupalaşma sürecine girdiği 9. günden itibaren ise yavaş yavaş azaldığı görülmüştür. Bu reseptör kompleksi üzerinde, ekdizon ve ekdizon + fenoxycarb uygulaması pozitif yönde etki ederken, fenoxycarb ve ekdizonun yoğun bir şekilde uygulanması negatif yönde etki yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
İn this study, prothoracic glands of Bombyx mori dissected at determined days which are measured in vivo juvenile hormone, ecdysone titer and pupation time ,then glands ae cultured for 24 hours. Juvenile hormone and ecdysone added to culture medium and this hormones effects are investigated with looking existence of EcR-B1 receptor complex and morphology of prothoracic gland. Thus, prothoracic gland size increasing with 3. day of last larval instar and this size remain until early pupal stage, otherwise we found that hormone application can not any effect on gland size. Additionally, we determined that degeneration process of glands start with 0. day of pupal stage and on 1. day of pupal stage degeneration process of glands widely progress. Especially, EcR-B1 receptor complex increase on 3. day of final instar and this complex decrease slowly beginning from 9. day of final instar. Ecdysone and ecdysone + fenoxycarb applications show positive effects on this receptor complex but high doses applications of fenoxycarb and ecdysone show negative effects.