Leptin infusion to pregnant and pinealectomized syrian hamsters (Mesocricetus auratus) and locomotor activity of juveniles
Hamile ve pinealektomili suriye hamsterlarına (Mesocricetus auratus) leptin infüzyonu ve yavrularda lokomotor aktivite
- Tez No: 216539
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: SCN, Pineal bez, Leptin, infüzyon, Maternal sistem, Suriye hamsteri, SCN, Pineal gland, Leptin, Infusion, Maternal system, Syrian hamster
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hipotalamusta bulunan ve gün içi ritimlerin olusmasını saglayan suprakiazmatik nükleus (SCN), gün içerisindeki ısık yogunlugundaki degisimlerin senkronizasyonundan ve çevresel ısık sinyallerinin entegre edilmesinden sorumludur. Kemirgenlerde geç embriyonik ve erken neonatal dönemde gün içi ritimler, annenin gün içi ritimlerine senkronize bir sekilde maternal sistem aracılıgı ile çevresel sartlara senkronize edilir. Melatonin ?kronobiyotik? etkisini melatonin reseptörlerinin bulundugu SCN üzerine dogrudan etki ederek uygular ve içsel melatonin'in pik zamanı egzojen melatonin'in SCN'a dogrudan uygulanması ile safha kayması gösterir. Yag dokudan salınan bir hormon olan leptin hormonu SCN üzerinde reseptörlere sahiptir ve aktivite ritimleri in vivo ve in vitro leptin uygulamalarında safha kayması gösterir. Bu tez çalısması ile leptin'in maternal sistem aracılıgı ile fetal SCN üzerindeki düzenleyici etkisi incelendi. Uzun fotoperiyotta (LD 14:10) tutulan hamile Suriye hamsterlar'a hamileliklerinin 10. gününden dogum gerçeklesene kadar sırtlarına yerlestirilen kanüller vasıtasıyla deri altından leptin hormonu uygulaması yapıldı. 15 günlük yavru Suriye hamsterlar annelerinden ayrılarak lokomotor aktivite kayıtları için kafeslere yerlestirildi. Haftalık olarak vücut agırlıgı ölçümleri yapıldı. Vital View yazılımı kullanılarak lokomotor aktivite kayıtları 3 hafta süresince alındı. Sonuçlara göre gece 00.00-01.00 saatleri arasında leptin infüzyonu yapılan anne hamsterların yavrularının tekerlek dönüslerinin kontrol gruplarında istatiksel olarak yüksek oldugu (p0.05). Aynı zamanda 12.00-13.00 ve 13.30-19.30 saatleri arasında yapılan leptin infüzyonları gruplarında da yavruların tekerlek dönüsleri arasında hem kontrol hem de pinealektomi gruplarında istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenemedi (p>0.05). Kontrol ve pinealektomi grupları arasında 00.00-01.00 ve 13.30-19.30 saatleri arasında leptin infüzyonu yapılan annelerin yavrularının vücut agırlıkları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilirken (p0.05). Sonuç olarak, yavruların lokomotor aktivitelerinin kontrolü maternal leptin tarafından gerçeklestirilmistir ve bu etkide SCN'nin önemli bir rolü olabilir. Dogum sonrası dönemde yavru Suriye hamsterlarının vücut agırlıklarının kontrolü de maternal leptin tarafından gerçeklestirilmis olabilir.
Özet (Çeviri)
A circadian rhythm generator suprachiasmatic nucleus (SCN) which synchronizes the daily variations in light intensity and integrates environmental light signals located in the hypothalamus. In rodents, circadian rhythms are synchronized to the outside environment through the maternal system which is in synchrony with those of their mothers during late embryonic and early neonatal development. Melatonin exerts a ?chronobiotic? effect by acting directly on the SCN, which contain melatonin receptors and the endogeneous melatonin peak is phase-advanced with the direct application of exogenous melatonin into the SCN. Adipose tissue derived hormone leptin has receptors on the SCN and the activity rhythm is phase advanced by leptin treatment both in vivo and in vitro. In this thesis, the regulatory effects of leptin through maternal system on fetal SCN were investigated. iv Long day housed (LD 14:10) pregnant hamsters were cannulated from back and subcutaneous leptin infusion has started at the 10th day of pregnancy until the parturition. After parturition, 15 days of age juvenile Syrian hamsters were weaned from their mothers and placed in cages for their locomotor activity records. Body weights were recorded. Locomotor activities were recorded for 3 weeks by using Vital View Software. The results showed that the wheel running turns of juveniles (leptin infusion to mother between 00.00-01.00 h) was significantly higher in control group (p0.05). Body weights of juveniles were statistically different between control and pinealectomized groups (p0.05). In conclusion, the locomotor activities of juveniles were influenced by maternal leptin and SCN would possibly play an important role. Body weight of juvenile Syrian hamsters might also be controlled by maternal leptin in the postnatal period.